Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών είναι το σοσιαλιστικό PSOE και δεύτερο το κεντροδεξιό Popular Party (PP), που
αναμένεται να σημειώσει, ωστόσο, αισθητή άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
Η έκπληξη των εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμέvεται να είναι το VOX, ένα κόμμα που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, τον περασμένο Απρίλιο και τώρα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα διπλασιάσει τις έδρες του, από τις 24 που είχε, πιθανόν να φθάσει τώρα στις 50. Το κόμμα αυτό έχει διατυπώσει "σκληρή γραμμή" εναντίον των λαθρομεταναστών, που κατακλύζουν τον ισπανικό νότο, αλλά και τις πλούσιες επαρχίες της ενδοχώρας.
Στην Καταλονία, όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις των πολιτικών, που δηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας και χθες το βράδυ σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, στο κέντρο της Βαρκελώνης. Περίπου 10000 διαδηλωτές, στν πλειοψηφία τους φοιτητές και μαθητές, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησαν την  απελευθέρωση των καταδικασθέντων πολιτικών. Η ισπανική αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας χημικά και άλλα μέσα.