«Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να εφαρμόσουμε -πέρα από τη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική- στοχευμένες δράσεις για να βρουν ξανά τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Για πολλά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών κινούνταν πάνω από τις αξίες τους. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τότε την πλαστή εκείνη κατάσταση και κάποιοι παγιδεύτηκαν οικτρά στα πλοκάμια της. Κι’ αυτό γιατί, με το ξέσπασμα της κρίσης, οι τιμές άρχισαν να βουλιάζουν, για να καταλήξουν τελικά στον πάτο, πολύ πιο κάτω από τις αξίες. Έπεσαν οι μισθοί και τα εισοδήματα, υποτιμήθηκε η κρατική περιουσία και τσακίστηκε η οικονομική κατάσταση του καθενός μας. Νοικοκυριά, που είχαν δώσει το κομπόδεμά τους και δανείστηκαν χοντρά για να πάρουν κάποιο σπίτι, έβλεπαν την τιμή του να γκρεμίζεται και να μην φτάνει ούτε καν για το υπόλοιπο του δανείου. Με αποτέλεσμα, όσοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, να χάνουν το σπίτι, να χάνουν το κομπόδεμα που είχαν δώσει, αλλά και να μένουν χρεωμένοι. Κι όσοι μπορούσαμε να ανταποκριθούμε βλέπαμε τις περιουσίες μας να υποτιμούνται δραματικά.

Δεσμευτήκαμε προεκλογικά να εφαρμόσουμε -πέρα από τη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική- στοχευμένες δράσεις για να βρουν ξανά τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε. Το πρώτο βήμα έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και τη δέσμευση για περαιτέρω ελάφρυνση. Το δεύτερο -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θεσπίζει τριετή αναστολή του Φ.Π.Α. για όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Το τρίτο απαλλάσσει, για τρία χρόνια, τη μεταβίβαση ακινήτων από το φόρο υπεραξίας Και το τέταρτο προβλέπει μείωση του φόρου εισοδήματος, κάθε φυσικού προσώπου ανάλογα με τις δαπάνες που θα κάνει για εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης του ακινήτου του.

Όλα αυτά -μαζί βέβαια με το ενδιαφέρον που προκαλεί η χορήγηση  Χρυσής Βίζας σε αλλοδαπούς που αποκτούν στη χώρα μας ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ- συλλειτουργούν στην ανάκτηση της αξίας των σπιτιών μας. Και αυτό θα σημάνει πολλά για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τον κόσμο της μεσαίας τάξης. Οι ίδιες δράσεις, άλλωστε, θα συμβάλουν στη αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των εισοδημάτων στους συναφείς κλάδους. Ταυτόχρονα, μάλιστα, καθώς τα σπίτια μας θα ανακτούν την αξία που έχασαν, θα βελτιώνονται και οι ισολογισμοί των τραπεζών, επειδή θα αυξάνονται οι τιμές των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Και αυτό θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη χορήγηση ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Γεγονός που θα δώσει πρόσθετη δυναμική στην τόνωση της ανάπτυξης. Και όλα μαζί θα λειτουργήσουν σαν σκαλοπάτια για την επιστροφή της χαμένης αισιοδοξίας στην κοινωνία μας».