Καταδικάστηκε τελεσίδικα, από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για το «λιντσάρετε τον Πάχτα», την προτροπή του, δηλαδή, προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να λιντσάρουν τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα.

Σε ομιλία του στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2013, αναφερόμενος στην υπόθεση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, ο κ. Καμμένος είχε πει, αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής: «Λιντσάρετε τον Πάχτα. Πρέπει να μη μπορεί να κυκλοφορήσει. Εγώ μαζί σας»..

Ασκήθηκε, εναντίον του, αυτεπάγγελτη δίωξη για προτροπή σε τέλεση αδικήματος, ήρθη η ασυλία του από τη Βουλή και καταδικάστηκε αρχικά από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και, τελεσίδικα, από το δικαστήριο του Πειραιά, που απέρριψε την έφεσή του, σε καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης για τη δημόσια προτροπή του.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι “δε νοείται αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος να προτρέπει στην αναίρεση της ουσίας της δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από το διάλογο”, προσθέτει πως “η πρόσκληση πολιτών σε τέλεση αδικήματος αποτελεί πέραν των άλλων και τεράστιο ηθικό και πολιτικό ατόπημα” και υπογραμμίζει ότι “αυτές οι συμπεριφορές θυμίζουν διαλυτικά φαινόμενα μιας εποχής που δε μας αξίζει και δε θέλουμε να ζήσουμε”.