Ενδεχομένως όλοι να περίμεναν ότι το Thessaloniki Summit 2019, θα ήταν μια άνοστη σούπα που θα ασχολούνταν με κάποια οικονομικά θέματα. Οι τελευταίες εξελίξεις με τα Σκόπια, όμως, του πρόσθεσαν αλάτι και καρυκεύματα.


Η Βόρεια Μακεδονία δεν πήρε ενταξιακή ρότα και, πλέον, έχουν μεγάλη σημασία οι κουβέντες που θα γίνουν σήμερα, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ζόραν Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη –ακόμη  κι αν (ή μάλλον ειδικά επειδή) όλα δείχνουν ότι ο δεύτερος δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί.

Είναι σαφές πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ένταξη της χώρας στα βόρεια σύνορά μας, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ίδιο θα πρέπει να επιθυμούμε όλοι μας, καθώς, κάθε διαφορά μεταξύ μας θα μετατρέπεται, πλέον, σε ευρωπαϊκή διαφορά και θα λύνεται με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι αυθόρμητες και μονομερείς ενέργειες σταματούν να υπάρχουν εντός ΕΕ.

Με αυτό το δεδομένο αναμένεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σαφές, σε όλες τις διαστάσεις, ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει και θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στο να πάρει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την τελευταία φορά που βρέθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ, του είχε πει ότι δε θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία, όμως, κυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τις ψήφους των προθύμων και η τήρησή της έχει γίνει, ουσιαστικά, μονόδρομος από τις ελληνικές κυβερνήσεις (η μη τήρηση θα μπλέξει τα πράγματα και θα μας καταστήσει, αυτόματα, λογοδοτούντες). Θεωρείται, λοιπόν, σίγουρο, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα όσον αφορά τη συμφωνία. Θα του δοθεί, όμως, η ευκαιρία, να δηλώσει πως σημεία της, τα οποία είναι ιδιαίτερα προβληματικά και φέρνουν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να αλλάξουν.

Με όλα αυτά, θα δοθεί η ευκαιρία στον Ζόραν Ζάεφ να επιστρέψει στη χώρα του, να τα επικοινωνήσει και να πείσει τους γείτονες ότι αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας. Να πείσει πως, αν τα Σκόπια ξεφύγουν από το ευρωπαϊκό μονοπάτι θα απομονωθούν, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Θα ΄χει στα χέρια του την κοινή δήλωση που θα προκύψει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπλο σημαντικό, αφού αυτοί που θέλουν να γίνουν… πρωθυπουργοί στη θέση του πρωθυπουργού και δείχνουν να ΄χουν μεγαλύτερες πιθανότητες, στηρίζονται στον άλλον –κι όχι στον ευρωπαϊκό- δρόμο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, θεωρείται σίγουρο ότι η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Μακεδονία και θα τους στηρίξουμε στην προσπάθεια τους αυτή. Μάλιστα η Αθήνα συνομιλεί με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους αλλά και με άλλους εταίρους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες μέχρι τη Σύνοδο του Απριλίου.

Θεωρείται, επίσης, σίγουρο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της σήμανσης των Μακεδονικών προϊόντων, το οποίο, από την πρώτη στιγμή, ακόμη και από τη θέση της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Γι αυτό, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης, θα παραστεί στη συνέντευξη που θα δοθεί, σήμερα, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit για την παρουσίαση του σήματος.


Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού


Ο Πρωθυπουργός στις 15:30 παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2019», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις στις 18:30 με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Σάεφ και στις 19:30 με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο ξενοδοχείο Χάιατ Ρίτζενσι.

Στις 20:30, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του 4ου «Thessaloniki Summit».