Την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν καταθέσει οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, κατά των αποφάσεων του υπουργού Παιδείας, με τις οποίες διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής τους σχέσης ως Μουφτήδων, λόγω
παρελεύσεως του ορίου ηλικίας (67ου έτους) αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ότι είναι αβάσιμες.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2100 και 2101/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4559/2018 περί της αυτοδίκαιης εξόδου από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους αποτελούν αντικειμενική ρύθμιση που αφορά τους μουφτήδες και τοποτηρητές μουφτήδες.
Παράλληλα, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι το όριο εξόδου από την υπηρεσία που τίθεται από την νομοθεσία «εντάσσεται στο γενικό καθεστώς αποχωρήσεως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και αντιστοιχεί, άλλωστε, προς το κατ' άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος όριο ηλικίας υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και δη των ανωτάτων».
Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των μουφτήδων περί της παραβιάσεως της κατοχυρούμενης στο άρθρο 13 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, όπως απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεως των άρθρων 9 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και περί παραβιάσεως των άρθρων 18, 26 και 27 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς τους περί παραβιάσεως της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Οι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, που έχουν διοριστεί τη δεκαετία του 90, έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας αλλά συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους, ανάμεσα στα οποία και οι δικαστικές αρμοδιότητες σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, που πρόσφατα κατέστη απολύτως προαιρετική με άλλη τροπολογία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή είναι 82 ετών και ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου 79 ετών, ενώ όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η δυσαρέσκεια για τον Μουφτή Ξάνθης, η στοιχειώδης επάρκεια του οποίου έχει αμφισβητηθεί έντονα ενώ τόσο μια σειρά από πρόσφατα περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε, όσο και η άρνησή του να παραιτηθεί πριν από ένα χρόνο, επιτάχυναν τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι ο Μουφτής Διδυμοτείχου Σερίφ Δαμάδογλου έχει αντικατασταθεί πριν, περίπου, έναν χρόνο και Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου έχει τοποθετηθεί ο 50χρονος Χαμζά Οσμάν.
Για την συνταξιοδότηση των δύο Μουφτήδων προκαλούνται αντιδράσεις σε ακραίους χώρους της Θράκης, παρότι ειδικά στην Ξάνθη, ο μουφτής δεν τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού στη μειονότητα.