Άρχισε, σήμερα, η δοκιμαστική λειτουργία των διοδίων της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Ωραιοκάστρου. 


Η διέλευση ήταν δωρεάν, όμως τα οχήματα αναγκάζονταν να σταματήσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους από μηδενική ταχύτητα στους θαλάμους των διοδίων, για να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι καθυστερήσεις στην κανονική τους λειτουργία.

Οι οδηγοί διαμαρτύρονταν, όμως φαίνεται πως η απόφαση για τη λειτουργία των διοδίων είναι οριστική και, μάλιστα, τα διόδια θα μπουν σε κανονική λειτουργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019.

Τα διόδια επρόκειτο να λειτουργήσουν σήμερα, όμως, παρά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τη δοκιμαστική τους λειτουργία, το σχετικό ΦΕΚ δεν εκδόθηκε, με αποτέλεσμα τα ταμεία να παραμείνουν κλειστά. Ως νέα ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των διοδίων ορίστηκε η Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ.

Οι αντιδράσεις, πάντως, συνεχίζονται, κυρίως από το δήμο Ωραιοκάστρου, που θεωρεί ότι η λειτουργία των διοδίων είναι άδικη για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν άλλο δρόμο για να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, παρά να κάνουν διέλευση από τα συγκεκριμένα διόδια.

Αντιδρά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.  

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι «η λειτουργία των διοδίων Ωραιοκάστρου, αναμένεται να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων τόσο στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο και στους μόνιμους κατοίκους τόσο του δήμου Ωραιοκάστρου, όσο και των γειτονικών δήμων. Αποτελεί αδικία για σημαντική μερίδα πολιτών της Θεσσαλονίκης που είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά μέσω των συγκεκριμένων διοδίων, την ώρα μάλιστα που γίνονται προσπάθειες και από την πλευρά της κυβέρνησης για ενίσχυση της εργασίας, αλλά και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών».

Όπως υπογραμμίζεται από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Αναστάσιο Καπνοπώλη, «η λειτουργία των εν λόγω διοδίων δεν αποκλείεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για όποιον θελήσει να επενδύσει, ή να εργαστεί στην περιοχή.  Μόνο ως αντιαναπτυξιακή κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λειτουργία των συγκεκριμένων διοδίων».

Το Επιμελητήριο ζητά να υπάρξει, άμεσα, θεσμοθέτηση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του σχετικού αντιτίμου για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου Ωραιοκάστρου και των όμορων περιοχών που διέρχονται καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο.