Δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό προανήγγειλαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης τόνισε ότι, εφόσον επιχειρηθεί αλλαγή του σημερινού σχεδιασμού για κατά χώραν παραμονή των ευρημάτων, θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Παράνομη είναι η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, δηλαδή του ντεκουμάνους μάξιμους ή του βυζαντινού σταυροδρομιού υποστήριξαν η πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και ο πρώην πρόεδρος της Αττικό μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. Όπως τόνισε η κ. Βλαζάκη με βάση τον αρχαιολογικό νόμο για να αποσπαστούν τα αρχαία(σ.σ. όπως, όμως, έγινε στην περίπτωση του σταθμού Αγίας Σοφίας) πρέπει να μην υπάρχει καμία τεχνική λύση, ενώ η απόσπαση και επανατοποθέτηση θα τραυματίσει το μνημείο που θα χάσει την αυθεντικότητά του στο σύνολό του.
Ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε "επιχείρηση εξαπάτησης", "αναξιόπιστα" και "ανυπόστατα" τα όσα εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση επειδή "δεν έχουν την παραμικρή τεχνική τεκμηρίωση" κι ότι "υπάρχει σκοπιμότητα για να επαληθευτεί η προφητεία-πυροτέχνημα του πρωθυπουργού" ότι η λειτουργία του μετρό θα ξεκινήσει το 2023.  Μάλιστα ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι αν υπάρξει προσφυγή στα δικαστήρια το έργο θα σταματήσει κι ότι τυχόν απόσπαση θα προκαλέσει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο χρόνων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε ότι στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση στις 6 μμ για τοτ μετρό) "θα παρακολουθήσουμε μια καλοστημένη παράσταση", ενώ αναρωτήθηκε "ποιων συμφέροντα υπερασπίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας".