Λαύρος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και για την "ευκαιρία που χάθηκε", όπως είπε, μετά το βέτο του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008, εμφανίστηκε, απόψε, από το βήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Χωρίς μαλλιά στη γλώσσα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε, για άλλη μία φορά, από καρδιάς, για όσα έγιναν το 2008, αλλά και για όσα μπορούν να γίνουν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επειδή, όπως είπε, "στα χρόνια που έρχονται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Προκλήσεις που ας μην έχουμε αυταπάτες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία".

Βολές κατά ΗΠΑ


Ο κ. Καραμανλής δε χαρίστηκε σε κανέναν. Ούτε στις ΗΠΑ, τις οποίες ευθέως κατηγόρησε για απρόβλεπτη συμπεριφορά:
"Ζούμε σε ένα κόσμο πολύ λιγότερα προβλέψιμο σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν. Από τον διπολισμό του ψυχρού πολέμου και αργότερα την ηγεμονία της αμερικανικής υπερδύναμης έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Που διεγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε!
"Αποτυπώνεται άλλωστε αυτή σε μείζονα θέματα από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας. Ανταγωνισμοί περιφερειακές συγκρούσεις εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο", υπογράμμισε.


Επισημάνσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση


Δε χαρίστηκε, όμως, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγόρησε για διστακτικότητα: "Επιβαρυντικός παράγοντας στο σκηνικό αυτό(σ/σ. στη Μέση Ανατολή) είναι η μέχρι στιγμής διστακτικότητα της ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος. Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες", τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα. Και συνέχισε:
"Κραυγαλέο παράδειγμα, όχι το μόνο  αλλά πάντως πολύ επίκαιρο, είναι η διαπιστωμένη αδυναμία της Ένωσης να διαμορφώσει αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Θέμα πράγματι δύσκολο αλλά από την άλλη μεγάλο και επίμονο θέμα που είναι όμως γνωστό εδώ και χρόνια. Και όλοι νομίζουν ότι θα ενταθεί στο μέλλον. Γιατί άσχετους πολέμων ή άλλων χρήσεων που κατά καιρούς το οξύνουν η πραγματικότητα είναι ότι οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη είναι δεδομένες και θα αυξάνονται. Και η αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους ανθρωπιστικούς αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης είναι πράγματι επιβεβλημένη αλλά ανεπαρκής"!

Μήνυμα προς την Τουρκία


Ο κ. Καραμανλής μίλησε για "απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο" και είπε χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της 'Αγκυρας".
Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως "η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων".
"Με την Τουρκία, οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρω-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικού. Και ακόμα να οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση μας στην περιοχή", συμπλήρωσε και συνέχισε: "Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του "Όχι", η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου".


Αφήστε τις συστάσεις σύμμαχοι...


Απέρριψε συστάσεις και προτροπές προς την Ελλάδα για να τα βρει με την Τουρκία λέγοντας: "Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη.
Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας πως οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία.

Έχει μεγάλες αδυναμίες η συμφωνία των Πρεσπών


Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι "το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008 με πολύ κόπο και κόστος δεν αξιοποιήθηκε  στη συνέχεια". Στο σημείο αυτό, αναγκάστηκε να διακόψει από τα χειροκροτήματα που αντήχησαν στην αίθουσα. Και, λίγο αργότερα, πρόσθεσε:
"Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ένωση και αυτοί ήταν είχαν να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου όπως φάνηκε τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα για την Ελλάδα. Επίσης οι εξελίξεις απέδειξαν με τον πιο προφανή τρόπο τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας".
Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς τους γείτονές μας: "Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι χώρες που φιλοδοξούν αργά ή γρήγορα να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως ευρωπαϊκή συμπεριφορά. . Ευρωπαϊκές αρχές. Ευρωπαϊκές αξίες. Η εναρμόνιση με αυτές δεν είναι μία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή", υπογράμμισε. Και τόνισε:
"Δεν μπορεί να υπόσχεσαι ευρωπαϊκή συμπεριφορά μόνο υπό το δέλεαρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν θα έπρεπε κανείς δηλαδή να θεωρεί ότι υπογράφοντας τη συμφωνία παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι μία καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό".
Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την Αλβανία και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. "Χωρίς την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων στο ζήτημα αυτό και χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της πορείας", υπογράμμισε.

Τα 80 χρόνια της ΕΜΣ


Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα 80 χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σημειώνοντας πως από την ίδρυση της έθεσε ως σκοπό της τη συλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, μελέτη και ανάδειξη του ιστορικού, αρχαιολογικού, γλωσσικού, λαογραφικού υλικού που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και σημείωσε: "Η Εταιρεία, με το επιστημονικό της έργο, εκτός των άλλων, κάλυψε, σε μεγάλο βαθμό, το κενό που επί σειρά ετών, δυστυχώς, άφηνε η Πολιτεία σ΄ αυτήν την κρίσιμη εθνική υπόθεση".
Έκανε αναφορά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως "με την προσωπική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από το 1974 και μετά, αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο στον ιστορικό όσο και κυρίως στον αρχαιολογικό τομέα. Με κορυφαία βεβαίως όλων την αμέριστη στήριξη των ανασκαφών του αείμνηστου καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα" και υπογράμμισε: "Η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, με ακλόνητα, επιστημονικά θεμελιωμένα επιχειρήματα η πρώτη και αδιάψευστα τεκμήρια η δεύτερη, απέδειξαν την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας".
Για την βράβευση του Προκόπη Παυλόπουλου η οποία ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο ειδικά σε κρίσιμες περιστάσεις.
Θερμά σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε να μοιραστώ μαζί σας σήμερα της συμπλήρωση 80 χρόνων της εταιρείας. ως μέλος της εταιρείας Μακεδονικών σπουδών για πάνω από 30 χρόνια παρακολουθώ με ζωηρό ενδιαφέρον το έργο σας.
Η εταιρεία έθεσε από την ίδρυσή της την συλλογή καταγραφή ταξινόμηση μελέτη και ανάλυση του ιστορικού αρχαιολογικού γλωσσικού λαογραφικού υλικού που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Η εταιρεία με το επιστημονικό της έργο εκτός των άλλων κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το κενό που δυστυχώς επί σειρά ετών άφηνε η παιδεία σε αυτήν την εθνικά κρίσιμη υπόθεση.
με την προσωπική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1974 και μετά ανατέθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες.
Μετά την ομιλία ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλης Πάππας επέδωσε στον πρώην πρωθυπουργό αναμνηστική πλακέτα.

Δείτε το βίντεο: