Ακατάλληλο κρίθηκε το νερό στον οικισμό Μικροκώμη του δήμου Βόλβης, όπου κατοικούν 50 άνθρωποι, μετά από δειγματοληψία που έδειξε υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, που μίλησε στην Ώρα Ενημέρωσης και τον Δημήτρη Ασπροπούλη, υποστήριξε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, αφού στις δειγματοληψίες του 2017, όταν και επιβλήθηκε η σχετική ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαν ανιχνευθεί ισότοπα ουρανίου, κάτι που σημαίνει ότι η χρήση δεν ήταν μακροχρόνια. Θύμισε πως, στο παρελθόν, και πάλι είχε απαγορευθεί η κατανάλωση νερού από τη συγκεκριμένη γεώτρηση, επειδή είχε ανιχνευθεί φθόριο και μαγγάνιο.
Παρόμοιο πρόβλημα, με ισότοπα ουρανίου το νερό, είχε εντοπισθεί και στη Νυμφόπετρα Λαγκαδά και είχε αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά νερού με αγωγό από τις πηγές του Προφήτη. “Αν οι αρχικές αναλύσεις επιβεβαιωθούν, θα ακολουθήσουμε την ίδια λύση, μεταφοράς νερού από τον Προφήτη Λαγκαδά”, πρόσθεσε ο κ. Λιάμας.
Η κατανάλωση νερού στη Μικροκώμη έχει απαγορευθεί, ενώ η εξήγηση των επιστημόνων των εργαστηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είναι ότι, καθώς η περιοχής είναι σεισμογενής και πλούσια σε πετρώματα ουρανίου, μέσω των σεισμικών ρηγμάτων ψήγματα ουρανίου μεταφέρονται στην επιφάνεια και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι 50 κάτοικοι της Μικροκώμης αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.