Κορωνοϊός: Στους 38 οι νεκροί, στα 1.156 τα κρούσματα στη χώρα

Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38.

Κάτι πάει να γίνει με τις βιοτεχνίες στη ΘεσσαλονίκηΑύξηση σε σχέση με πέρυσι σημείωσαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2019, ωστόσο, όπως επισημαίνει η διοίκηση του φορέα,
παρότι «ο αριθμός των λουκέτων και των ενάρξεων στο βιοτεχνικό επιχειρείν αρχίζει να ισορροπεί, ωστόσο οι "γενναίοι" που εισέρχονται στον επαγγελματικό στίβο είναι περιορισμένοι, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και εφησυχασμού».
Αναλυτικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εγγραφή έκαναν 363 βιοτεχνίες, ενώ ρολά κατέβασαν 375. Κάνοντας την αναγωγή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε έφτασαν τις 325, οι εγγραφές παρουσιάζουν αύξηση κατά 11,6% και οι διαγραφές (πέρυσι στο εννεάμηνο σε έξοδο από τον επιχειρηματικό βίο προχώρησαν 374 βιοτεχνίες) καταγράφουν οριακή αύξηση, κατά 0,26%.
Πέρα από τις ατομικές επιχειρήσεις που αποτελούν τις αδιαφιλονίκητες πρωταγωνίστριες στις ενάρξεις, αλλά και στις διαγραφές, διαχρονικά, έντονη κινητικότητα καταγράφουν οι ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) καθώς στο εννεάμηνο του 2019 σε εγγραφή προχώρησαν 55 επιχειρήσεις και σε διαγραφή δύο. Πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα 44 ΙΚΕ μπήκαν στο βιοτεχνικό χώρο και τρεις τον αποχαιρέτησαν.
Σε ό,τι αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς 228  έκαναν έναρξη, έναντι 216 πέρυσι, ενώ σε παύση λειτουργίας προχώρησαν 301 αντί 268 στο εννεάμηνο του 2018. Σε πτώχευση κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα προχώρησε μία επιχείρηση, αριθμός αντίστοιχος με τον περσινό, ενώ ασύμφορες κρίθηκαν φέτος 210 βιοτεχνίες και πέρυσι 197.

Σχόλια