Μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα έστειλε από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής την οποία ενημέρωσε σήμερα, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξωτερικής πολιτικής. ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί “ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, όπως ιδιαιτέρως σημαντική είναι η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν με την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την ΕΕ”.  Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό “δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών”.
Τόνισε ότι η χώρα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας κι ότι αναμένει από τα Σκόπια πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς “η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει”. Για την Αλβανία είπε ότι “ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όχι στο πλαίσιο προφανώς διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέργει για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας”.