Συνεδριάζει, την ερχόμενη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στις 6 το απόγευμα, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στην κατασκευή του μετρό. Κύριος εισηγητής θα είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί περί τους 100 καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουγός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θόδωρος Καράογλου και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και οι βουλευτές Α και Β περιφέρειας Θεσσαλονίκης.


Και παράπονα από τον πρώην πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε.



Παράπονο, επειδή δεν κλήθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εκφράζει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος. Απέστειλε, όμως, επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης την οποία ζητά να αναγνώσει ο πρόεδρος του σώματος.
Στην επιστολή αυτή, ο κ. Μυλόπουλος, υπεύθυνος ως πρόσφατα για το έργο του μετρό και βασικός εκφραστής της άποψης της διατήρησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου και επανασχεδιασμού του, χαρακτηρίζει “αδικαιολόγητη και χωρίς τεκμηρίωση” την διακοπή της πορείας του έργου και υποστηρίζει ότι “τα τελευταία χρόνια σημείωσε σημαντική πρόοδο”. Επαναλαμβάνει ότι η κατασκευή του έργου από το 33% που το παρέλαβε είναι στο 75% κι ότι οι 12 από τους 13 σταθμούς της κύριας γραμμής θα δίνονταν στην κυκλοφορία στο τέλος του 2020. Για την επέκταση της Καλαμαριάς προσθέτει ότι θα παραδίδονταν μέσα στο 2021 και για το σταθμό Βενιζέλου στα τέλη του 2023. Παραδέχεται, πάντως, ότι, με ευθύνη του εργολάβου, αυτό το χρονοδιάγραμμα χρειάζεται επανασχεδιασμό με τη βασική γραμμή, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου να παραδίδεται, τελικά, το… 2021.
Μακροσκελής επιστολή Μυλόπουλου που δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση
Ο κ. Μυλόπουλος αμφισβητεί τις επιστολές του κατασκευαστή στις οποίες αναφέρεται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου θα ήταν μεγαλύτερη και χαρακτηρίζει “αναιτιολόγητες” και “αστήρικτες” τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το έργο. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι “θέτουν την πορεία του έργου σε κίνδυνο -αν δεν το τινάζουν στον αέρα’. Επίσης, χαρακτηρίζει μη νόμιμη την απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου και προβλέπει ότι “θα καταπέσει στα δικαστήρια”. Επιμένει, δε, στη λύση της νέας κατασκευής του σταθμού, παραδεχόμενος πως αυτή θα είναι ακριβότερη.
Την δε απόρριψη της προμελέτης που παρουσίασε για τον σταθμό από την κατασκευάστρια εταιρία, τη χαρακτηρίζει “συνήθη τακτική” του κατασκευαστή.
Για τον κ. Μυλόπουλο η απόσπαση των αρχαίων είναι χρονοβόρα και ακριβή. “Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει σε ένα κακό παρελθόν που θα ήθελε να ξεχάσει”, λέει και αμφισβητεί την χρησιμότητα της συζήτησης που θα γίνει στο ανώτατο δημοκρατικό φόρουμ μιας πόλης, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι τελεσίδικες.
Πάντως, στη μακροσκελή επιστολή Μυλόπουλου, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για ποιον λόγο ο ίδιος επέλεξε την μέθοδο της απόσπασης των ευρημάτων και της επανατοποθέτησης στο σταθμό Αγίας Σοφίας, όπου ολόκληρο κρηναίο οικοδόμημα μετακινήθηκε από την πλατεία Αχειροποιήτου στο Συντριβάνι..