Ζέρβας: Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας“Φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά: ένας δήμαρχος που θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο της διοίκησής μας”.

Μήνυμα για σαφή προσανατολισμό στα έργα της καθημερινότητας έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.
“Ξεκινάμε σήμερα τη νέα χρονιά, τη νέα περίοδο, με το πρώτο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινάμε στην ώρα μας ακριβώς και αυτό είναι ένας κανόνας που θα τηρηθεί. Είναι θέμα σεβασμού στο κορυφαίο όργανο και στους πολίτες. Για να τα καταφέρουμε, οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά και παράλληλα να στραφούμε στην ίδια την πόλη, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της. Οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών. Αυτό που ζητώ, όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε το αλάθητο και δεν θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Η πόλη όμως πρέπει να πάει μπροστά, να μη χάσει καμία ευκαιρία. Πρέπει να αφήσει πίσω της όλα όσα την έχουν πληγώσει, όλα όσα την έχουν καθηλώσει, όλα όσα την οδήγησαν σε ήττες και χαμένες ευκαιρίες. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να συνθέτουμε,να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εμείς δεν θα διχάσουμε την πόλη, δεν θα την εκμεταλλευτούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τους διχασμούς”, τόνισε ο κ. Ζέρβας, απευθυνόμενος προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στόχοι και αλήθειες

Παρουσιάζοντας τους στόχους για τη νέα περίοδο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε: “Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, όμως οφείλουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης μερικές αλήθειες για το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα. Δεν είμαστε οπαδοί του ‘παραλάβαμε καμένη γη’, όμως ούτε η ‘αγιοποίηση των πάντων’ ωφελεί την πόλη”.
Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εξής:
"Α. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
Β. Οι υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα χρήματα.
Γ.  Υπάρχει αποθεματικό 21 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δ. Πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά, ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί".

Τα ανοιχτά μέτωπα

“Παράλληλα υπάρχουν στην πόλη μεγάλα, ανοιχτά και επείγοντα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η πόλη δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, ο κόσμος ταλαιπωρείται. Τα εργοτάξια του μετρό, λόγω καθυστερήσεων, έχουν διαλύσει ολόκληρες εμπορικές περιοχές, έχουν καταστρέψει ζωές”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Βαρύτητα στην καθημερινότητα

Στην τοποθέτησή του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: “Θα δώσουμε βαρύτητα στην καθημερινότητα, γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής. Εισάγαμε στο δημόσιο διάλογο της πόλης την έννοια της ευταξίας, μια έννοια ομπρέλα που περιλαμβάνει και την καθαριότητα και το διπλοπαρκάρισμα και την περιποίηση του πρασίνου και τον φωτισμό”.

Μετρήσιμα αποτελέσματα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για την ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων και ζήτησε μετρήσιμα αποτελέσματα κι όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου, “λιγότερες ‘δημόσιες σχέσεις’, λιγότερες δηλώσεις και ατάκες και περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην πράξη”.

Συμμετοχή των πολιτών

“Δεν ερχόμαστε ως πεφωτισμένη ηγεσία που θα επιβάλει μία και μόνη οπτική για τα πράγματα, αλλά ως μία σύγχρονη διοίκηση του 21ου αιώνα που έχει κατανοήσει τόσο τα καθημερινά ζητήματα όσο και τις προκλήσεις”, είπε ο κ. Ζέρβας στη συνέχεια της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι “θέλουμε τους Θεσσαλονικείς συμμέτοχους σε αυτόν τον αγώνα”.

Προτεραιότητες του νέου δημάρχου

“Κάθε σχέδιο, κάθε προγραμματική πολιτική πρόταση οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Και το δικό μας σχέδιο τις έχει”, σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα δημοτική αρχή ως εξής:
"Καθαριότητα: πρώτο μέλημά μας μία πόλη καθαρή. Για να το πετύχουμε βελτιώνουμε τη διαχείριση, το management και απαντάμε άμεσα στις επείγουσες ανάγκες. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα την ενίσχυση του στόλου και εισάγουμε κριτήρια αποτελεσματικότητας. Έχουμε ήδη απτά παραδείγματα: κατεβάσαμε όλες τις παράνομες αφίσες, συλλέγουμε τα ογκώδη αντικείμενα σε χρόνο άμεσο, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις. 
Παιδεία: Κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε, καταγράφουμε και επιλύουμε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πρώτα και πάνω από όλα επαρκή, ασφαλή και κατάλληλακτίρια. Μεταφέραμε το Πειραματικό Σχολείο που δεν είχε στέγη στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, στην οδό Εγνατίας. Ένα πρόβλημα που το βρήκαμε μπροστά μας, το λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο.
Υποδομές: ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών, όχι νέες καθυστερήσεις, όχι χαμένες ευκαιρίες. Διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης του μεριδίου που της αναλογεί από τον εθνικό σχεδιασμό. Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους!- της πλατείας Διοικητηρίου -εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια-. Η λίστα είναι μακρά, δεν μπορεί να περιμένει!
Πολιτισμός: Προτεραιότητά μας για τον πολιτισμό είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων –αυτό θα το δείξουμε σύντομα μέσα από τη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης που είναι αρκετοί και σημαντικοί σε πανελλήνιο επίπεδο. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και, συνάμα, οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη.
Ασφάλεια: Το πρόβλημα είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αστυνόμευση. Στόχος μας είναι η καθημερινή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ο επαρκής φωτισμός παντού, που σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Ήδη λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα φωτισμού που κρατούσε καιρό, στην Ικτίνου. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.
Κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι εδώ και χρόνια ασκούν κοινωνική πολιτική και στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητα που καταστατικά χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολίτη ώστε να φτάσουμε σε όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα. Μέλημά μας βέβαια οι προνοιακές πολιτικές να πατάν σε σταθερά οικονομικά για να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και περιοδικότητα.
Κυκλοφοριακό – μετακινήσεις: Χωρίς αξιόπιστα μέσα μεταφοράς, χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πόλη θα συνεχίσει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ.  Από τις πρώτες κιόλας ημέρες βγάλαμε το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας στο δρόμο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τσιμισκή, Λ. Νίκης και από σήμερα και η Δωδεκανήσου καθαρίζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα. Με συνεχείς ελέγχους που αποδίδουν καρπούς, παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπέρ της κυκλοφορίας και υπέρ των πεζών.
Ταυτόχρονα ο δήμος ζητά την καθημερινή παρέμβαση της Τροχαίας έως ότου επανασχεδιάσουμε το χάρτη των αστικών μετακινήσεων.
Αδέσποτα: Εκπονούμε σχέδιο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Προσπαθούμε ήδη για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πράξη ενώ θα προσπαθήσουμε εντός της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.
Ψηφιακή μετάβαση και smartcity: Η πόλη που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει πάμπολλες δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά πεδίων. Τη στιγμή που παγκοσμίως συζητούμε για smartcities, καινοτομίες και εφαρμογές που αλλάζουν άρδην διοικητικές δομές, οικονομικά αποτελέσματα και παγιωμένες συνήθειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα λείπει από αυτό το τραπέζι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω επαφή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε κάθε βήμα ψηφιοποίησης της διοίκησης.
Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας: Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της πόλης μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και των δομών του. Πρέπει να περάσουμε από έναν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό σε ένα Δήμο που θα είναι Οργανισμός Εξυπηρέτησης του Δημότη. Στο εσωτερικό του Δήμου κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες.Η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, η αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και ο προγραμματισμός στην λήψη αποφάσεων αποτελούν τις προτεραιότητες μας.
Προϋπολογισμός: Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή μας αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του Δήμου το επόμενο διάστημα.
Αστικός χώρος: Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση έγινε ο κανόνας. Τι μπορεί να γίνει; Αυστηρός και ανελαστικός καθορισμός του έναντι διαφόρων συμφερόντων που των επιβουλεύονται. Έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση, ώστε να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του.
Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πής από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών".

Από το fm100.gr

Σχόλια