Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών σε
Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΣτΕ ακυρώνονται. Το ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, πως τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών, καθώς δεν περιέχουν ολοκληρωμένη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας, ενώ το πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.
Αντιθέτως, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία.

Η απάντηση του υπουργείου

Σε μελέτη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε επανεξέταση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, θα προβεί το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό ανέφερε το υπουργείο, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων, σήμερα, του ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο.
Από πλευράς υπουργείου, επισημαίνεται ότι για τις όποιες ενέργειες γίνουν για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, γνώμονας θα είναι η διασφάλιση της συμβατότητας των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές.

Τι λέει ο πρώην υπουργός

Την απόφαση του ΣτΕ σχολίασε και ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική απόφαση, που καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Κατά τον κ. Γαβρόγλου, το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ “δεν είναι πλέον μάθημα, αλλά κατήχηση”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Απόφαση που μας πάει πίσω και οδηγεί την ελληνική Πολιτεία προς το παρελθόν», χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των αποφάσεων του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για το μάθημα τον Θρησκευτικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε: «Η προσπάθεια που κάναμε επί ΣΥΡΙΖΑ για να κατακτηθεί μια νέα συνείδηση για τη σύγχρονη παιδαγωγική, με επιστημονικούς όρους και παιδαγωγική ισοτιμία ακυρώνεται».
Σχετικά με την υπόθεση της Novartis, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στοχεύσει στο να αναδείξει το πραγματικό σκάνδαλο που στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ, οδήγησε σε απώλεια πόρων και πλήγωσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα».
«Εμείς λέμε "όλα στο φως", αλλά να βασιστούμε σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι απλώς σε δηλώσεις», σημείωσε.