Επιχειρηματική αποστολή, για την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ διοργανώνει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την
Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα μέλη της αποστολής θα επισκεφτούν τη Silicon Valley, με στόχο, όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να έρθουν πιο κοντά στους τεχνολογικούς κολοσσούς, με έμφαση στον κλάδο της καινοτομίας. Επιδίωξή μας είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες, να κερδίσουμε σε τεχνογνωσία και να παρουσιάσουμε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, με κορυφαίο το ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, τα μέλη της αποστολής θα έχουν συναντήσεις σε εταιρίες – ηγέτες του κλάδου, όπως μεταξύ άλλων η Google και η Facebook. Στην επίσκεψη στη Google μάλιστα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσουν το μηχανισμό υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που λειτουργεί στην Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια και οι φορείς που διοργανώνουν την αποστολή θα παρουσιάσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ελλάδας σε εκδήλωση με τίτλο «Discover Greece» (Ανακαλύψτε την Ελλάδα). Εκτός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο Δάφνη Βιτσικουνάκη, ο Διευθυντής του ψηφιακού hub του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) στη Silicon Valley Eric Thelen, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AgentRisk Jon Vlachogiannis κ.ά.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και στο hub καινοτομίας «360 Lab San Francisco».

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στη Silicon Valley, με θέμα τη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Silicon Valley με συμμετέχοντες στελέχη εταιριών τεχνολογίας, επενδυτικών funds, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, angel investors, καθηγητών πανεπιστημίων, επιχειρηματιών κτλ. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί το οικοσύστημα καινοτομίας και ICT της Θεσσαλονίκης και το «Thessaloniki Innovation Friendly Destination». Εισηγητές εκτός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, μεταξύ άλλων, θα είναι η Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο Δάφνη Βιτσικουνάκη, ο Technology Exec της Silicon Valley Αθανάσιος Κατσιούλας, ο Πρόεδρος της «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Κωστής Καγγελίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας Παντελής Αγγελίδης και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Τζιτζικώστα, στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Stanford. Ο Περιφερειάρχης θα παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητές της, σε φοιτητές, καθηγητές, startuppers, ερευνητές και επιχειρήσεις.

Τα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, ενώ θα συμμετάσχουν και στο «TechCrunch Disrupt», που είναι το κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο για επαναστατικές νεοσύστατες επιχειρήσεις και την εισαγωγή τεχνολογιών, που εξελίσσουν τους βασικούς καινοτόμους βιομηχανικούς κλάδους της τεχνολογίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμο, ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και με τη Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο London Breed και τον Δήμαρχο του Λος Άντζελες Eric Garcetti. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επίσης θα επισκεφτεί το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (American Hellenic Council of California), όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Ομογένειας στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη όμως έχει διττό χαρακτήρα, καθώς στο πλαίσιο του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων του Περιφερειάρχη στο Hollywood της Καλιφόρνια, με εταιρίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, με στόχο να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών ως προς τη στήριξη των εταιριών οπτικοακουστικών παραγωγών, που θέλουν να έρθουν στην Κεντρική Μακεδονία και να επενδύσουν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Παράλληλα, στόχος είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη δημιουργία των κατάλληλων κινηματογραφικών δομών στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν από εταιρίες παραγωγής του εξωτερικού, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματίσει συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Εταιρειών Κινηματογράφου Αμερικής (Motion Picture Association of America) στο Hollywood με εκπροσώπους των εταιριών – κολοσσών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως Netflix, HBO, Walt Disney Studios, Paramount Pictures, NBC/Universal, CBS, Fox και Warner Bros. Επίσης, θα έχει συνάντηση στα γραφεία της Millennium Films, με τον Πρόεδρο της εταιρείας Jeffrey Greenstein και τον Συντονιστή Sam Schulte.

«Στόχος μας είναι να προβάλλουμε την Κεντρική Μακεδονία και τα πλεονεκτήματά της ως ιδανικό τόπο για τα γυρίσματα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στη μεγαλύτερη παγκοσμίως κινηματογραφική βιομηχανία. Στα σημαντικά πλεονεκτήματά μας είναι και το πρώτο και πλήρως λειτουργικό και οργανωμένο γραφείο Film Office στην Ελλάδα, που δημιουργήσαμε και ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς αφενός είχαμε τις πρώτες επαφές με παραγωγούς των ΗΠΑ, αφετέρου, στο πλαίσιο της πρόσφατης ΔΕΘ αρχίσαμε την πρώτη συνεργασία μας με την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας, το Bollywood, με τα πρώτα γυρίσματα ινδικής ταινίας να πραγματοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα στο 2020», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Καλιφόρνια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2019.