Παντιέρα κάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του αναλαμβάνουν δράση, με συνεχείς δηλώσεις, ενώ σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών, κάνει πρώτο θέμα το σταθμό Βενιζέλου.


Χαρακτηριστικά, η αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε πως "τώρα που τελείωσε στη ΝΔ  το "διχαστικό δηλητήριο" που πότισε την Θεσσαλονίκη με το Μακεδονικό, αποφάσισε να εφεύρει άλλο: το μετρό και τα Αρχαία της Βενιζέλου. Να ανοίξει και πάλι τρύπες, που η πόλη χρειάστηκε χρόνο, μεθοδική δουλειά, πόρους, αποφασιστικότητα και υπομονή για να τις επουλώσει." Κάνει, μάλιστα, λόγο για "ένα μέτωπο μαύρης προπαγάνδας", που βάζει "σε κίνδυνο ακόμη και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, για να υπηρετήσουν αυτόν τον πολιτικό σκοπό: να γυρίσουν την πόλη πίσω ολοταχώς".

Από κοντά και οι  περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφεριακής παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” Ανατολή Αγαθαγγελίδου, Δήμητρα Θωμά και Μανώλης Λαμτζίδης, που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας με φορείς της Θεσσαλονίκης για το θέμα των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τη διοίκηση Τζιτζικώστα "να τηρεί τις διαδικασίες με σύγκλιση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τόσο μείζονος σημασίας ζητήματα, ώστε οι αποφάσεις της να λειτουργούν γνωμοδοτικά πριν από συσκέψεις με φορείς", αλλά και "να συμβουλευτεί τη γνώμη ειδικών επιστημόνων για το θέμα πριν λάβει αποφάσεις που θα υπονομεύσουν αμετάκλητα το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης".

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι “η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” δηλώνει δυναμικά παρούσα στον αγώνα για την παραμονή και ανάδειξη των αρχαίων της Βενιζέλου κατά χώραν. Στηρίζουμε και συνυπογράφουμε το αίτημα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς."

Η Εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει σήμερα μία μελέτη για το σταθμό, για την οποία, πάντως, προσθέτει ότι "το μόνο που δεν υπάρχει είναι η κοστολόγησή της, παρότι οι πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούσαν να κάνουν μια απλή προσέγγιση για το ύψος του τιμήματος, το οποίο όμως απέχει παρασάγγας από τις αποζημιώσεις που ο εργολάβος θα ζητήσει για τις καθυστερήσεις". Δημοσιεύει, όμως, επιλεκτικά κάποια σχεδιαγράμματα (ο όγκος της μελέτης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι 400 σελίδες), για να δείξει πως υπάρχει λύση μη απόσπασης των αρχαίων και κατασκευής ενός νέου σταθμού.

Το ίδιο δημοσιεύμα επισημαίνει ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αποκόλληση 73 μέτρων δρόμου από τον γειτονικό σταθμό Αγίας Σοφίας "μέσα σε ένα βράδυ", όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τα οποία "δεν επέστρεψαν ποτέ".