Καθημερινές είναι, πλέον, οι συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, όμως τα κυκλώματα συνεχίζουν τη δράση τους, αφού θεωρούν αναλώσιμους τους "πωλητές" και τους αντικαθιστούν πολύ εύκολα.


Μόλις χθες συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης δύο αλλοδαποί 25 και 23 ετών και στην περιοχή του Λαγκαδά 57χρονος Ρομά, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά, διότι κατείχαν και πουλούσαν σε διερχόμενους λαθραία καπνικά προϊόντα.
Κατασχέθηκαν συνολικά 328 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αριστοτέλους  αστυνομικοί του Τμήματος Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν τρεις σακούλες που περιείχαν 124 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα και 22 συσκευασίες καπνού.

Ο λαθραίος καπνός περνά εύκολα τα σύνορα -ειδικά δια της θαλάσσιας οδού- και φθάνει στους μεγαλολαθρέμπορους της χώρας μας. Το κύκλωμα, ως αυτό το σημείο, μπορεί να "ξηλωθεί" μόνον με πληροφορίες εκ των έσω.

Από τη στιγμή που τα τσιγάρα φθάσουν, κατά εκατοντάδες πακέτα, στα χέρια των "πωλητών", η αστυνομία περιορίζεται στο να τους εντοπίσει (πράγμα εύκολο, αφού τα στέκια τους στη Θεσσαλονίκη είναι συγκεκριμένα) και να συλλαμβάνει δύο με τρεις κάθε φορά. Κι αυτό επειδή στα ¨σημεία πώλησης" λειτουργούν και... τσιλιαδόροι, οι οποίοι, με το που δουν τις πρώτες πωλήσεις, ειδοποιούν τους υπόλοιπους οι οποίοι παρατούν το "εμπόρευμα" όπου να ΄ναι και το βάζουν στα πόδια.

Η λύση είναι να γίνει καλύτερη αστυνομική δουλειά στις χώρες... παραγωγής, ώστε να ειδοποιούνται οι αρχές στις χώρες που παραλαμβάνουν το λαθραίο προϊόν, έγκαιρα.