"Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Το ίδιο έχω πει σε όλες τις διεθνείς επαφές μου, προσθέτοντας αυτό που είχα πει προεκλογικά, ότι είναι μια κυρωμένη συμφωνία, η οποία δεν αλλάζει κατά το δοκούν".


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν από λίγο, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό είχε επισημάνει και στη Βουλή, όταν περνούσε από το Κοινοβούλιο η συμφωνία, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον στον έλεγχο της επιβολής της" κάτι που θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Επανέλαβε ότι "η συμφωνία είναι κακή, αλλά τη βρήκαμε".

Επανέλαβε πως με τη μάχη για τα πραγματικά μακεδονικά προϊόντα υπάρχει η ευκαιρία "να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας" κι όταν κάποιος μιλά για Μακεδονικά προϊόντα να εννοεί την πραγματική Μακεδονία". Πρόσθεσε ότι δεν έχει κλειστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ.

"Πρόθεσή μου να συναντήσω τον κ. Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Νοεμβρίου. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύση κοινώς αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη συνάντηση έχοντας το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και, βέβαια, μη συγχέοντας θέματα που έχουν σχέση Τουρκίας - Ευρώπης", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.



Όχι στους τουρκικούς τσαμπουκάδες


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευρωπαϊκό το μεταναστευτικό "και όχι διμερές", προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα -έξι εκατομμύρια ευρώ- τα τελευταία χρόνια". Εϊπε πως "πρέπει να γίνει" η συζήτηση επέκτασης της συμφωνίας "όχι, όμως, με απειλές, με τσαμπουκάδες". Και τόνισε: "Είναι πάντα καλύτερα να συζητάμε με την Τουρκία" και κάλεσε τους εξ ανατολών γείτονες να αποδείξουν έμπρακτα τη διάθεση για συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες για το τι γινόταν με την τροφοδοσία των Hot Spot στα νησιά και υπογράμμισε πως η πολιτική στο μεταναστευτικό  προσφυγικό έχει αλλάξει. "Έχει επικεντρωθεί ως προς τη δική μας ευθύνη, που είναι να υπάρχουν επιστροφές", τόνισε. Και είπε ότι "θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό" να παίρνουμε τους πρόσφυγες από τα νησιά και να τους πηγαίνουμε στη Βόρεια Ελλάδα.

Όχι στην Ευρώπη που σφυρίζει αδιάφορα


Χαρακτήρισε "θλιβερή" την κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και είπε ότι θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους, για να γίνει καταμερισμός των ανηλίκων αυτών σε όλες τις ευρωπαίκές χώρες. "Είναι αστείο να θεωρούμε ότι δε θα βρεθεί ευρωπαϊκή χώρα να πάρει 50 ανήλικα παιδιά -γιατί για τέτοια νούμερα μιλούμε". Και τόνισε:

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου, κάποια κράτη, συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα".

Πρόσθεσε ότι "αν μια χώρα θέλει να είναι στο Σένγκεν" θα πρέπει να δέχεται τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. "Διαφορετικά να υπάρχουν επιπτώσεις". Λίγο αργότερα πρόσθεσε πως έθεσε το θέμα μετ' επιτάσεως και ότι θεωρεί επιβεβλημένο η ΕΕ να προωθήσει αυτήν την πολιτική. "Το πρόβλημα είναι σύνθετο", είπε. "Συνδέεται με τη φύλαξη των συνόρων" και ζήτησε "ενιαίους κανόνες στη φύλαξη των συνόρων", γιατί "ακόμη δεν είμαστε σύμφωνοι στον τομέα αυτό".

Υπογράμμισε πως "ξέρουμε πότε φεύγει μία βάρκα και είναι δουλειά των Τούρκων να τη σταματάνε. Αν δε γίνεται κάτι τέτοιο, κάτι μας λέει αυτό".



Μήνυμα προς Αλβανία


Σε ερώτηση για τα όποια ζητήματα με την Αλβανία, τόνισε: "Δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν δω έμπρακτα μέτρα τα οποία θα αίρουν διακρίσεις οι οποίες γίνονται εις βάρος της ελληνικής μειονότητας". Όπως είπε, επίκειται συζήτηση στον Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο. "Θα πρέπει να δούμε έμπρακτη αλλαγή της αλβανικής κυβέρνησης ως προς την εθνική ελληνική μειονότητα".

Τέθηκε, ακόμη, ερώτηση για... μειονότητα Ελλήνων στα Σκόπια, στην οποία απάντησε πως "ελληνική εθνική μειονότητα υπάρχει στην Αλβανία. Από εκεί και πέρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων αφορούν κρίσιμο ζήτημα για την ενταξιακή διαδικασία και πιστεύω ότι η Ευρώπη δε θα δεχτεί καμία έκπτωση".

ΟΑΣΘ: Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία


Για το θέμα του ΟΑΣΘ παραδέχτηκε ότι "χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία χθες. Ήδη αυξήσαμε τα λεωφορεία" από 213 στα 315 και "η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση του προβλήματος με περισσότερα λεωφορεία".

Ο πρωθυπουργός ζήτησε μεσοπρόθεσμο σχέδιο από το υπουργείο για το θέμα των συγκοινωνιών και είπε ότι "δεν είμαι ακόμη έτοιμος να μιλήσω γι αυτό".

"Κανένα επίδομα δεν καταργείται", επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των αναπηρικών επιδομάτων". Έφερε το παράδειγμα των ατόμων με προβλήματα όρασης, που, ως καθηγητές, υποχρεούνται να υπηρετούν το πρώτο χρονικό διάστημα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, για να πει ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο την κάθε αναπηρία.

Αν θέλουμε και μετρό και σταθμό, υπάρχει μία λύση


Όσον αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι "δεν είχε ισχυρή άποψη για το ζήτημα του σταθμού Βενιζέλου" έως ότου ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, την Αττικό Μετρό και το ΤΕΕ. "Η λύση που δρομολογήθηκε ήταν μη λύση. Δεν ήταν κοστολογημένη", είπε. Πρόσθεσε πως διαβουλεύτηκε με το νέο δήμαρχο, την ΠΚΜ, τέθηκε στη συνάντηση με τους φορείς και "δεν βρήκα ούτε έναν που να είπε ότι η λύση που βρήκαμε δεν είναι ενδεδειγμένη. Προχωράμε με τη στήριξη των φορέων. Αν θέλει η πόλη να έχει μετρό και σταθμό Βενιζέλου, θα προχωρήσει αυτή η λύση".

Όπως είπε, σέβεται την άποψη του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά πρόσθεσε ότι η λύση που αποφασίστηκε "δοκιμάστηκε στο μετρό της Αθήνας" κι έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού. "Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν και το ζήτημα αυτό έχει κριθεί", κατέληξε.


Δε θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών


Όσο για το θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, κάλεσε να του γίνει η ερώτηση για το αν θα προτείνει Προκόπη Παυλόπουλου "σε τρεις μήνες". Κι επανέλαβε την θέση για εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους.

Βρήκε "αρκετά διασκεδαστική" τη συζήτηση για το αν θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία και πρόσθεσε ότι "το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι. Αν δεν αλλάξει ως το 2023, η επόμενη θα είναι διπλή κάλπη".

"Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι "σιγά - σιγά κλείνουμε τα κεφάλαια". Πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για τέτοιου είδους λόγους. "Το μυαλό μου και η ενέργεια της κυβέρνησης θέλω να είναι πώς θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών", τόνισε.

Όπως είπε, "οι εξεταστικές και προκαταρκτικές επιτροπές είναι θέμα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης" κι "αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση, αυτό θα είναι μια ανεξάρτητη ενέργεια".



Δεν έχω σχέση με τον Μαρινάκη


"Δεν έχω καμία σχέση με τον κ. Μαρινάκη" είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι "δουλειά μου είναι να βάζω κανόνες. Δεν έχω σχέσεις με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να βάζουμε το πλαίσιο του επιχειρηματικού παιχνιδιού".

Πρόσθεσε πως αν έπρεπε να απαντά σε κάθε fake news που διακινείται δε θα είχε χρόνο για κάτι άλλο.

Ειδικά για τον κ. Μαρινάκη είπε ότι τον χαιρέτισε μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτισε καμιά δεκαριά ακόμη άτομα.

Το 2023 η πλήρης κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος


Για το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης ειπε πως θα υπάρχει από το 2021 δημοσιονομικός χώρος "και ελπίζουμε το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως. Αν με οποιοδήποτε τρόπο έχουμε υπεραπόδοση, μπορούμε πάντα να επεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε αυτό στου πολίτες" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πιο αυστηρή κατά της φοροδιαφυγής.

Είπε πως τα μέτρα είναι "απολύτως κοστολογημένα" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομική ανάκαμψη και η φορολογική συμμόρφωση θα μειώσει, κάπως, την επιβάρυνση. "Δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Έχουμε έναν ανοικτό και ειλικρινή δίαυλο και το πρόγραμμά μας αυτό θα εφαρμοστεί στο ακέραιο".

Απέφυγε πάντως να πει πόσο θα κοστίσουν αυτά τα μέτρα και προθυμοποιήθηκε να... στείλει στην δημοσιογράφο της Ναυτεμπορικής τον πλήρη κατάλογο κόστους!

Διευκρίνισε ότι η μείωση στο 10% του φόρου των αγροτών αφορά τους συνεταιρισμούς και προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για συνεταιρισμούς τον επόμενο μήνα. Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις στην κτηνοτροφία, είπε ότι "θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όσους επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα" ότι η κυβέρνηση "θα είναι αμείλικτη".

Ειδικά για τον ΦΠΑ είπε ότι "το τέλος της θητείας θα μας βρει με μειωμένο ΦΠΑ και διατήρηση του κατώτατου συντελεστή". Πρόσθεσε πως "η απόλυτη σύνδεση εισφορών - εισοδήματος οδηγούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες σε υπερφορολόγηση και είναι ένα σύστημα που θα ξαναδούμε".

Σε άλλο σημείο είπε ότι έβαλε υψηλούς στόχους στην Αστυνομία "για να τσακίσουμε το παρεμπόριο".

Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης


"Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία", τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι δε συμμερίζεται τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να αναζητηθεί στήριξη "και αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει άλλο ένα επιχείρημα στο γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης πρόσθεσε ότι "είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ" και δάνεια που είναι με επιτόκιο 5,6% "όταν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με μικρότερο επιτόκιο".

Είπε , ακόμη, για το ενδεχόμενο θετικής, για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά πως "η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης".

Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι "για να απελευθερώσουν οι Τράπεζες κεφάλαια για τις ΜΜΕ, πρέπει να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων". Είπε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλαίσιο "και θα βάλουμε φιλόδοξους στόχους για τις τράπεζες, ώστε να το κάνουν". Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις "ως προς τους μετόχους. Δε νοούνται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν και ζουν σε βίλες στο εξωτερικό και να θέλουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους", τόνισε.

Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. "Δεν σκεφτόμαστε μόνον όσους μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και ο συνεπής εργοδότης θα πρέπει να ΄χει μια επιβράβευση".

Για τον δε "κανόνα ένα προς πέντε" στις προσλήψεις στο δημόσιο είπε ότι "δε θα είμαστε σε αυτόν τον κανόνα" και είπε για την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "προσέλαβε με κριτήρια πελατειακά και κομματικά, χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό".



Θα δω την ταινία του Γαβρά


"Ναι θα τη δω" είπε για την ταινία του Κώστα Γαβρά "Adults in the Room" προσθέτοντας ότι "μάλλον θα είναι μονομερής". Έκανε λόγο για αλλαζονία και ασχετοσύνη που οδήγησε στα πρόθυρα της καταστροφής". Είπε πως, αν θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να καταθέσει πρόταση για να ανοίξουν τα... αρχεία του Γιάνη Βαρουφάκη.

"Όσο κι αν έχει περάσει μια τετραετία, το τραύμα, για πολλές επιχειρήσεις -επειδή έκλεισαν πάρα πολλές επιχειρήσεις και η χώρα διασύρθηκε από την υπερήφανη διαπραγμάτευση, το λέω υποκριτικά, για να ΄ρθει ένα δημοψήφισμα και να κάνει μια κωλοτούμπα ο κ. Τσίπρας- είναι μεγάλο". Πρόσθεσε ότι "θα ήθελα να δω αν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζεται ο κ. Καμμένος,ή ο κ. Πετσίτης"!

Διευκρινίσεις για την ψήφο των αποδήμων


Για την ψήφο των εκτός Ελλάδας Ελλήνων διευκρίνισε ότι "όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει", ενώ η επιστολική ψήφος είναι ένα ενδεχόμενο που "εξετάζεται". Διευκρίνισε ότι, για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι κι έκανε έκκληση να ψηφιστεί η σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης "με 300 ψήφους από τη Βουλή" κι ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, να συζητήσουν το θέμα.

Χαρακτήρισε "ιδιαιτέρως καταστροφική για τη χώρα" την απλή αναλογική, ανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου ως το τέλος του έτους και επέμεινε: "Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται να έχει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο".

Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι "θα έρθει ως το τέλος του έτους" και τη χαρακτήρισε "περιορισμένης εμβέλειας".



Η ΔΕΗ αφορά τη Δικαιοσύνη


Για τη ΔΕΗ είπε ότι "είναι υπόθεση που αφορά τη Δικαιοσύνη" και για την επιχείρηση ότι θέλει να τη δει "μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας" και να μπαίνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Και πρόσθεσε ότι "η κοινωνική πολιτική θα πρέπει να βαραίνει την κυβέρνηση και όχι την Επιχείρηση".

Ειδικά για τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί απο΄τη διοίκηση της Εταιρίας και πως σε αυτόν το χρόνο θα εξετασθεί το πλαίσιο για τη μεταλιγνιτική μετάβαση. "Θα δώσω μάχη στην ΕΕ γι αυτό" είπε και ανακοίνωσε πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα ταμείο που θα στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

"Η Δυτική Μακεδονία έχει προτερήματα είπε" αναφερόμενος στις ανεκμετάλλευτες μεγάλες εκτάσεις, που μπορούν να προσεγγίσουν ΑΠΕ, το εξειδικευμένο προσωπικό και το ότι βρίσκεται κοντά στα ενεργειακά δίκτυα. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες οι βαλκανικές χώρες και χώρες της Ευρώπης έχουν μπει στην αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στην Ελλάδα είμαστε απέξω. Δεν έχουμε κάτι που να μας κρατάει μακριά από κάτι τέτοιο", τόνισε και είπε πως "θα πρέπει να σκεφθούμε πώς θα προσεγγίσουμε τέτοιες μεγάλες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία", καθώς η περιοχή "θα είναι για κάτι τέτοιο πρώτη προτεραιότητα".

Χαρακτήρισε τα ΕΛΤΑ "ακόμη μια βόμβα που μας κληροδοτήθηκε" κι ήδη αναλήφθηκε η εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης "ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε και την καθολική υπηρεσία, η οποία είναι επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκτυο", αλλά να παίξουν τα ΕΛΤΑ ρόλο και στα Logistics. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό "για να μην καταρρεύσουν τελείως" τα ΕΛΤΑ.

Για την ασφάλεια των πανεπιστημίων είπε ότι "η κατάργηση του ασύλου δουλεύει ήδη" κι έφερε παράδειγμα την παλιά ΑΣΟΕ της οποίας η εικόνα "δεν έχει σχέση με αυτήν που βλέπαμε πριν μερικούς μήνες". Πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε τρεις τη μία την αστυνομία στα πανεπιστήμια".

Για το 112 είπε ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκεται στο τέλος του χρόνου και διευκρίνισε ότι η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που αποφασίζει πότε θα το χρησιμοποιήσει. "Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας θα αλλάξει ουσιαστικά", είπε.

Η... πιο παράξενη ερώτηση


"Τίποτα δε με θυμώνει πιο πολύ από περιστατικά κακοποίησης ζώων", είπε ο πρωθυπουργός στην πιο ασυνήθιστη ερώτηση που έχει γίνει ποτέ σε συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Είπε πως αναμένει πρόταση νόμου από τις φιλοζωϊκές και πρόσθεσε πως "πρέπει να ναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών κι όχι του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολείται με παραγωγικά ζώα". Προανήγγειλε συνολική στρατηγική για το ζήτημα και είπε πως ό,τι γίνει θα γίνει σε συνεννόηση με το φιλοζωϊκό κίνημα.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "απλά δεν έχουν χωνέψει τι έχει γίνει" καθώς "ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες". Είπε, δε, ότι οι προσλήψεις που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας ήταν υποσχέσεις που δεν υποστηρίζονταν από ανάλογες κυβερνητικές δράσεις.