Μπορεί η κυβέρνηση να εκφράζει, μέσω διαρροών, συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας  Ρ.Τ. Ερντογάν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι γείτονες έκαναν πίσω.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ως απάντηση, η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι απαιτήσεις των γειτόνων για λειτουργία τζαμιών θα είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να ανέβουν έναν δύσκολο, αλλά χαρούμενο γι αυτούς, δρόμο και να κλιμακώσουν τις απαιτήσεις. Ποια θα είναι η επόμενη; Δόξα τω Θεώ, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά ειδικότερα οι απαιτήσεις τους θα μπορούσαν να φθάσουν σε ύψη δυσθεώρητα...
Συζητήθηκε, επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης.  Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη -κι ας ελπίσουμε ότι όποιος Τούρκος επίσημος συμμετέχει δε θα βρει πρόσφορο βήμα για να κλιμακώσει τις απαιτήσεις του.
Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε».  Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.   Προσφυγικό - μεταναστευτικό και Κυπριακό στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το μεταναστευτικό

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα.

Μείωση προσφυγικών ροών ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.  Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.  Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.  Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.