«Ψευτοδίλημμα» χαρακτήρισε το «ή αρχαία ή μετρό» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Όπως είπε, «για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου, με άλλη ιδιοκτησία τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο εθνικός εργολάβος και είχε εμπλοκή στα ΜΜΕ». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλησε να μπει σε συναλλαγή - διαπλοκή. Καθόρισε τους όρους με βάση το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον. Δεν χαρίσαμε χρέη», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε πως «αφότου άλλαξε η ηγεσία, ο εργολάβος άρχισε να πετάει αετό, να κάνει καθυστερήσεις».
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ήρθε στη ΔΕΘ και προκατέλαβε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως το ΚΑΣ». Προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδράμει στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη που αποφάσισε η κυβέρνηση. «Το ψευτοδίλημμα “ή αρχαία ή μετρό” εμείς το μετατρέψαμε σε” και αρχαία και μετρό” και σήμερα ξαναγυρνάμε στο “ούτε αρχαία ούτε μετρό”» επανέλαβε όσα είχε πει και χθες στην ομιλία του.



Είχαμε σχέδιο για τον ΟΑΣΘ


Είχαμε σχέδιο για την αντιμετώπισή του, με διαγωνισμό για αγορά 700 λεωφορείων, τα μισά από τα οποία θα πήγαιναν στη Θεσ/κη. Μαθαίνω ότι η νέα κυβ. δεν προχωρά με τον διαγωνισμό. Θα ήταν
«Tραγικό λάθος» χαρακτήρισε τυχόν «επιστροφή στην επανιδιωτικοποίηση» όσον αφορά τον ΟΑΣΘ, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις συγκοινωνίες, με αγορά 700 λεωφορείων, τα μισά από τα οποία θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη. Έψεξε την κυβέρνηση που δεν προχωρά το διαγωνισμό. «Οι κινήσεις που είχαμε σχεδιάσει πρέπει να υλοποιηθούν, για το καλό των πολιτών της Θεσ/κης, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ευθυνών για όσα έχουν γίνει», είπε.
Όσον αφορά το τι έκανε η κυβέρνησή του για τον ΟΑΣΘ, είπε ότι η παρέμβας ΣΥΡΙΖΑ «είχε αποτελέσματα στα θέματα διασπάθισης χρήματος. Τον παραλάβαμε με 100 εκατ. Χρέη», είπε για τον Οργανισμό. Παραδέχτηκε, όμως, ότι δεν υπήρξε επιτυχία «στο σκέλος της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών».


Τοπικές αντιδράσεις στη Θράκη για την επένδυση του χρυσού βλέπει ο Τσίπρας


Διάλογο με την κοινωνία της Θράκης πρότεινε, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, για την επένδυση της Eldorado Gold στην περιοχή.
Όπως είπε, το μεγάλο ερώτημα είναι: «μπορεί να συνδυαστεί η προοπτική της πραγωγικής δραστηριότητας και εξόρυξης με τον σεβασμό στο περιβάλλον»; Πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή είναι διεθνής και «δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να γίνει εξόρυξη χωρίς περιβαλλοντική ζημιά».
«Αυτή τη συζήτηση δεν μπορείς να την κάνεις διχάζοντας τοπικές κοινωνίες, ή χωρίς τη γνώμη τοπικών φορέων, να αποφασίζεις σε μια νύχτα και να ανακοινώσεις σαν αυτοκράτωρ. Ήταν αστοχία του κ.Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
Και θεώρησε ότι «θα υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις».


Στα... κάγκελα για τη συμφωνία των Πρεσπών


Ως τα άκρα έφθασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως, για να υπερασπιστεί την συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε και δήλωσε υπερήφανος, που η κυβέρνησή του έφθασε στη συμφωνία. Σημείωσε πως δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος και έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.
Υπογράμμισε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους «θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον».
«Απευθύνομαι στην μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που χωρίς κακή πρόθεση αλλά με ευαισθησία στα εθνικά θέματα παραπλανήθηκαν εκείνες τις μέρες πιστεύοντας ότι φέραμε μια επιζήμια συμφωνία. Τους καλώ με νηφαλιότητα να σκεφτούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την διπροσωπία της ΝΔ που τότε μιλούσε για προδοσία και τώρα λέει ότι όχι μόνο θα τηρήσει την συμφωνία αλλά θα την τιμήσει, όπως είπε η κ. Μπακογιάννη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση για την επιστολή παραίτησης Κοτζιά και το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά και τις κατηγορίες κατά του Πάνου Καμμένου, απάντησε: «Δεν θα συμμεριστώ την άποψή σας ότι απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου αυτή η επιστολή». Και πρόσθεσε: «Αυτό που μένει είναι το ιστορικό αποτέλεσμα. Ο Νίκος Κοτζιάς έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη Συμφωνία, η οποία δεν θα υπήρχε χωρίς τη βούληση όλης της κυβέρνησης κόντρα στη διαφωνία και του κυβερνητικού εταίρου και την στάση της αντιπολίτευσης».

Επίθεση και σε Καμμένο


Επίθεση και στον Πάνο Καμμένο, από τον πρώην πρωθυπουργό: «Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Με λένε Τσίπρα...


Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ, είπε:
«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη». Ήταν η απάντησή του, με νόημα,  στο ερώτημα εάν σκοπεύει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση, χαρακτήρισε «καλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τον Προκόπη Παυλόπουλο, «παρά τις όποιες διαφωνίες», όπως είπε. Όσον αφορά την επανεκλογή του τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης. Δε συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε.
Επέμεινε ότι η λύση ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση, είπε ότι «δεν βλέπει φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη», σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, υπογράμμισε ότι «αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή» και διαφώνησε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ. και θεώρησε ότι «δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις εξελίξεις στο κόμμα του είπε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.