Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο και τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου.


«Το Πανεπιστήμιό μας δίνει και φέτος δυναμικά το “παρών” στην 84η ΔΕΘ. Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων και πρωτοποριακών εφαρμογών και κατασκευών, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί διεθνώς, αλλά και με τη διοργάνωση επίκαιρων συζητήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της  εξωστρέφειας του Ιδρύματος, στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ερευνητικού έργου που παράγει η πανεπιστημιακή μας κοινότητα και στη σύνδεση του Πανεπιστημίου μας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Academia), stands 24, 4 & 9. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα: 

η εφαρμογή Connected Audience, που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της Google. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται η πρωτότυπη δράση Ασφάλεια Δημοσιογράφων, καθώς και άλλες δράσεις του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, το οποίο έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΟΗΕ (http://pjl.jour.auth.gr/).

η SEAMX, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων (seamxsports.com). Η εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και τα αποτελέσματα αντίστοιχης πανεπιστημιακής έρευνας έδειξαν ότι τα αθλητικά γεγονότα μαζικής συμμετοχής είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα παροχής υπηρεσιών. Στον χώρο αυτό, ο σχεδιασμός της εμπειρίας των πελατών και η αποδοτική διαχείριση των διοργανώσεων είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά εφαρμογών. Για αυτόν τον λόγο η SEAMX  αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων με σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές να σχεδιάσουν πολύτιμες αθλητικές εμπειρίες για τους πελάτες τους, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν την αξία που παράγεται στις αθλητικές διοργανώσεις. Η SEAMX  έχει βραβευθεί σε τρεις διαγωνισμούς καινοτομίας (Ennovation, NBG business seeds, Papajohn Business Plan  Competition) για τα έξυπνα εργαλεία και τις εφαρμογές που παρέχει.

η εφαρμογή ThessHF (http://thesshf.com/), ειδικά ανεπτυγμένη για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται πιλοτικά από τους ασθενείς της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ (3rdcardio.com). Ο συχνότερος λόγος απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η πλημμελής τήρηση της φαρμακολογικής και μη-φαρμακολογικής αγωγής. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής ασχολείται καθημερινά με τη νόσο του και αποκτά καλύτερο έλεγχο αυτής, με απότοκο τη μείωση του αριθμού εισαγωγών στο Νοσοκομείο.



το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL),  στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα και εφαρμογές που προέρχονται από τα ερευνητικά έργα LLM Care (www.llmcare.gr, σύστημα νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων) και CAPTAIN (https://www.captain-eu.org/, σύστημα εξατομικευμένης καθοδήγησης ηλικιωμένων κατ’ οίκον). Το ThessAHALL υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φορέα European Network of Living Labs (ENoLL).



η εικαστική εγκατάσταση ARCADIA II. Πρόκειται για μια σειρά από «προηγμένα σπαράγματα», μακέτες από κολόνες, κιονόκρανα και τμήματα αυτών, τα οποία μεταγράφουν στοιχεία από την Ελλάδα των αρχαίων χρόνων και των βουκολικών εθίμων του 19ου αιώνα και τα οργανώνουν χωρικά μέσα από προηγμένες τεχνολογίες, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, φωτογραμμετρίας και ψηφιακής κατασκευής. Στόχος της εγκατάστασης είναι να παροτρύνει τους επισκέπτες να στοχαστούν με δημιουργικό τρόπο τόσο γύρω από την παράδοση όσο και γύρω από ζητήματα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι, όπως τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες. 



το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 125km/h και να απο/προσγειώνεται κάθετα, όντας ένα αερόχημα σταθερής πτέρυγας και όχι πολυκόπτερο. Η διαμόρφωση σταθερής πτέρυγας προσδίδει την ικανότητα για μεγάλη πτητική αυτονομία, έως και 2 ώρες.  Το RX-4 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ρομποτική όραση), την MLS (σταθμός εδάφους) και την GEOSENSE (καθορισμός απαιτήσεων και πτητικές δοκιμές). Θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές φέροντας διαφορετικό εξοπλισμό (video και θερμικές κάμερες, αισθητήρες κ.λ.π.) καθιστώντας το ικανό να καλύψει επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας και πολιτικής προστασίας, μεταξύ άλλων. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1 και το DELAER RX-3. Το αεροδυναμικό σχήμα του MPU RX-4 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας (flying wing). Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα. Το MPU RX-4 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ).

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα υπερ-ελαφρά μη-επανδρωμένα αεροχήματα, ο πύραυλος και οι νανοδορυφόροι της φοιτητικής ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT). Η φοιτητική ομάδα αποτελεί το φυτώριο των νέων Μηχανικών και Επιστημόνων στο ΑΠΘ στην περιοχή της Αεροδιαστημικής.



το RoboPacman, μία από τις μοναδικές υλοποιήσεις του γνωστού παιχνιδιού Pacman με χρήση ρομποτικής. Το σύστημα έχει υλοποιηθεί με τεχνολογίες ρομποτικής, Διαδικτύου των Πραγμάτων και Μοντελοστραφούς Μηχανικής Λογισμικού, έτσι ώστε να σχεδιάζονται στρατηγικές για τα οχήματα, ακόμη και από άτομα που δεν γνωρίζουν προγραμματισμό και ρομποτική. Το ρομποτικό φάντασμα θα λειτουργεί αυτόνομα, ενώ οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να τηλεκινούν τον ρομποτικό Pacman, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους.



η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, μια νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια. Η συστοιχία αποτελείται από το σύστημα REMEDES, το οποίο φτιάχτηκε από την ομάδα R4A, και μία μπαταρία ασκήσεων που κατασκευάστηκε από ψυχολόγους της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Στο Περίπτερο του ΑΠΘ, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά νοητικών ασκήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν σε έρευνα σχετική με την εργαζόμενη μνήμη στον ευρύ πληθυσμό.



Το έχασες; Θα το βρω! Εύρεση και Απογραφή Αντικειμένων μέσω Ρομπότ: Η ομάδα του RELIEF (http://relief.web.auth.gr/) σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ρομπότ, ικανά να κινούνται σε οποιονδήποτε χώρο και να καταμετρούν συνεχώς τα γύρω προϊόντα, συνδυάζοντας τεχνολογίες ρομποτικής και RFID. Τα ρομπότ κατασκευάζουν χάρτη του χώρου, ενώ προσδιορίζουν τη θέση όλων των προϊόντων με ακρίβεια μερικών εκατοστών. Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοχεύει στην εξασφάλιση αυτόνομης συνεχούς απογραφής προϊόντων. Η δράση θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού.



το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric - Arist.u.r.t.le., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε το φετινό καλοκαίρι στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ιταλίας και της Γερμανίας. Στον διαγωνισμό της Ιταλίας, ανάμεσα σε 76 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στη γενική κατάταξη, την 1η θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation, την 3η θέση στο αγώνισμα του Cost, την 3η  θέση στο αγώνισμα της αντοχής και αποδοτικότητας, την 4η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης και την 5η θέση στα αγωνίσματα Skidpad και Autocross.  Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 



το αγωνιστικό μονοθέσιο όχημα της ομάδας Aristotle Racing Team – A.R.T., με το οποίο η ομάδα συμμετείχε φέτος με μεγάλη επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 49 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, απονεμήθηκαν στην ομάδα το βραβείο της 3ης θέσης στη γενική κατάταξη, της 3ης θέσης στο αγώνισμα του Design, της 3ης θέσης στο αγώνισμα της αντοχής. Επιπρόσθετα, η ομάδα κατέλαβε την 6η θέση στα αγωνίσματα αποδοτικότητας και επιτάχυνσης και την 7η στα αγωνίσματα Business Plan Presentation και Cost. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη γενική δράση της ομάδας από τα μέλη της. 

Η νανοτεχνολογία σε καθημερινά προϊόντα. Προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας του ΑΠΘ που έγιναν πράξη μέσω του τεχνοβλαστού PLiN Nanotechnology.