Μόνον... τυπική δεν ήταν η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για την εκλογή προεδρείου του σώματος και μελών της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Από την πρώτη συνεδρίαση είχαμε κόντρες, αφού πριν την ανακήρυξη του προεδρείου ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" Νίκος Ταχιάος ζήτησε να αναγνωσθούν οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης πέντε δικών του συμβούλων και δύο της παράταξης του Γιώργου Ορφανού. Τελικά οι επιστολές αναγνώσθηκαν μετά την ανακήρυξη του νέου προεδρείου.

Στην εκλογή των μελών του προεδρείου, πάντως, τηρήθηκε το εθιμικό δίκαιο κι έτσι ως πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δρόσος Τσαβλής (της παράταξης του δημάρχου "Ναι στη Θεσσαλονίκη"), αντιπρόεδρος ο Λευτέρης Αρβανίτης (της παράταξης του Ν. Ταχιάου "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα") και γραμματέας η Χριστίνα Αρχοντή της παράταξης του Γιώργου Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Στη συνέχεια αναγνώσθηκε πρώτα η επιστολή ανεξαρτητοποίησης των δημοτικών συμβούλων της παράταξης "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα", Μιχάλη Κούπκα, Δήμητρας Ακριτίδου, Σωκράτη Δημητριάδη, Νίκου Ζεϊμπέκη και Ιωάννας Κοσμοπούλου. Στην επιστολή τους επικαλούνται την ανάγκη να διοικηθεί ο δήμος, κάτι που δεν είναι δυνατό εξαιτίας της απλής αναλογικής που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν υπήρξε, πάντως, αναφορά στο λόγο για τον οποίο προτιμήθηκαν οι απευθείας συνεννοήσεις με τον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα κι όχι η σύγκλιση επί προγραμματικών αρχών. Ακολούθησε η ανάγνωση των επιστολών ανεξαρτητοποίησης των κ.κ. Λιακόπουλου και Ιακώβου, από την παράταξη του Γ. Ορφανού "Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον".

Να σημειωθεί ότι, όλοι τους, θα πάρουν θέσεις στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Βολές Ταχιάου και Ορφανού κατά Ζέρβα


"Μου δόθηκε η ευκαιρία, επειδή τα γεγονότα δεν είναι καινούργια, να σχολιάσω την φθήνια με την οποία ξεκινούν τα πράγματα και την οποία είχα προεξοφλήσει", τόνισε αμέσως μετά ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες δηλώσεις για τον τρόπο προσέγγισης που επέλεξε ο νέος δήμαρχος. Και ζήτησε να αναγνωσθούν τα ονόματα των πέντε συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν, για να γραφτούν στα πρακτικά.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του νέου δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργειά του να συνεννοηθεί απευθείας με δημοτικούς συμβούλους κι όχι με επικεφαλής παρατάξεων, λέγοντας πως "επέλεξε να βάλει απέναντί του επτά παρατάξεις. Επέλεξε τη ρήξη κι όχι τη συναίνεση", τόνισε.

Αντιδράσεις και από την ελάσσονα αντιπολίτευση


"Ξεδιπλώνεται σήμερα η προεκλογική υποκρισία", τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης "Μαζί για τη Θεσσαλονίκη" και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε πως "ξαφνικά, βλέπουμε νέους υπέρμαχους της απλής αναλογικής"!

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη", αν και απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το θέμα ήταν κι αυτός δηκτικός: "Κάναμε αυστηρή κριτική για τις ανεξαρτητοποιήσεις", τόνισε και πρόσθεσε πως "δεν είναι σήμερα η μέρα για να ανοίξουμε το θέμα", αφήνοντας... παρακαταθήκη για τις επόμενες συνεδριάσεις. Παράλληλα έψεξε και το γεγονός ότι οι ανεξάρτητοι συνέστησαν παράταξη μόνο για τις σημερινές εκλογές των προεδρείων η οποία δεν θα υφίσταται στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα βέλη του για τον ορισμό και όχι την εκλογή προεδρείου έστρεψε κατά του νέου νόμου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος λέγοντας ότι ουσιαστικά οι υπόλοιπες παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακολουθούν ως "γλάστρες" σε όλη την διαδικασία.

Ο Γ. Ρακκάς της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία κι αποχώρησε.

Πρόβλημα και με την εκλογή επιτροπών

Πρόβλημα προέκυψε και στην εκλογή επιτροπών. Αρχικά ανακοινώθηκε στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Πολιτών" ότι, σύμφωνα με τις εγκυκλίους, χάνει μία έδρα στις επιτροπές, για να επιτευχθεί πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου. Παράδοξο, βέβαια, αφού οι εγκύκλιοι προβλέπουν ότι οι ανεξαρτητοποιημένοι δεν μπορούν να έχουν θέση στις επιτροπές.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των δύο επιτροπών (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής) υπήρξε η πρωτόγνωρη διαδικασία όπου οι εφτά ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να λογισθουν μόνο για σήμερα ως παράταξη ώστε να διεκδικήσουν από μια έδρα στις δύο επιτροπες ενισχύοντας την πλειοψηφία της Διοικούσας παράταξης του Κ. Ζέρβα. Η πρόταση αυτή και η αποδοχή της από το προεδρείο προκάλεσαν τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Στην Οικονομική Επιτροπή αναμένεται πρόεδρος να εκλεγεί στην πρώτη της συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αβαρλής. Επίσης ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας θα ορίσει σύμφωνα με το νέο νόμο δύο ακόμα μέλη σε κάθε επιτροπή ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τα υπόλοιπα μέλη των δύο επιτροπών όπως εκλέχθηκαν σήμερα:

Οικονομική Επιτροπή

Δημήτρης Δαγκλής
Μαρια Καραγιάννη
Ιωάννα Σπανού
Σταύρος Καλαϊτζίδης
Ερωτοκριτος Θεοτοκατος
Έλλη Χρυσίδου
Ι. Κοσμοπούλου
Ανδρέας Κουράκης


Ποιότητας Ζωής

Μαρία Καραγιάννη
Δημήτρης Δαγκλής
Ναταλία Βαρσάμη
Σάκης Τζακόπουλος
Γιώργος Κούδας
Στέλιος Λιακόπουλος
Ρια Καλφακάκου
Σπύρος Βούγιας

Ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία - Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου και δήλωσε ότι η παράταξή του απέχει από τη διαδικασία.

Φαίνεται πως το θέμα των επιτροπών θα λυθεί σε... άλλο επίπεδο. 

Το θέμα που ανέκυψε λόγω ενός κακού νόμου περί απλής αναλογικής αλλά και των πολλών μπαλωμάτων με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, ήταν αν οι ανεξαρτητοποιημένοι έπρεπε να λάβουν μέρος στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία για ανάδειξη υποψηφίου της κάθε παράταξης, ή αν έπρεπε να έχουν, ήδη, ανεξαρτητοποιηθεί πριν την εκλογή και να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. Την δική του εξήγηση έδωσε  ο νομικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Χρυσικός ο οποίος υποστήριξε πως σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο εφόσον οι τρεις παρατάξεις που εκλέγουν το προεδρείο έχουν από μια μόνο υποψηφιότητα τότε ουσιαστικά γίνεται ορισμός και δεν υπάρχει διαδικασία ψηφοφορίας.

M.B.