«Αστοχίες και η αδράνεια ετών απαξίωσαν πολλές ελπίδες και προσπάθειες αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης (...) Στο χέρι μας είναι –ευκαιρία και χρέος μαζί- να το κάνουμε να μην ακούγεται ως κοινοτοπία και πολιτικαντισμός, αλλά ως ένα θαύμα: το successstory της Θεσσαλονίκης»,


Αυτό υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος, πριν λίγο, ορκίστηκε 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στην πρώτη ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός ως προς το κάθε μέλος του δημοτικού συμβουλίου ξεχωριστά και υποσχέθηκε «μία καλύτερη πόλη για όλους. Μια πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη, αισθητικά όμορφη και λειτουργική».

Όπως είπε, εκλέχθηκε επειδή έφερνε «την ελπίδα από την απλή διαχείριση. Την αποτελεσματικότητα από ένα θολό όραμα. Τη γνώση από την απλή φιλοδοξία. Για να γυρίσουμε σελίδα». Και εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας: «Αρκετά με τους διχασμούς, αρκετά με τις ρηχές αντιπαραθέσεις, με τους διαγκωνισμούς που έχουν επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχή της πόλης». Πρόσθεσε ότι, μετά την εκλογή του κάλεσε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου για συνεργασία σε κάθε επίπεδο και υπογράμμισε: «Είναι η ώρα αυτή η πόλη να κάνει ξανά μεγάλα βήματα μπροστά».

Το όραμα του Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι «μία πόλη με Μετρό, με ανακαινισμένο αεροδρόμιο, με λιμάνι σε αναπτυξιακή τροχιά, μία πόλη με αναπλασμένη τη ΔΕΘ, με αυξητικές τάσεις στον τουρισμό, στον υψηλού επιπέδου τουρισμό, με πράσινο και αστικές συγκοινωνίες – χερσαίες και θαλάσσιες, μία πόλη με σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, με χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με υποδομές, νέα γήπεδα, ποδηλατόδρομους, με ευταξία και με σοβαρή οικονομική δραστηριότητα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μία κανονική ευρωπαϊκή μητρόπολη».

Ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τρόπο μοναδικό και παράλληλα θα τιμήσουν και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το 2022.

Και κατέληξε με τη βεβαιότητα ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μία σμάρτ σίτι, που θα αλλάξει αυτό που πιστεύει ο Έλληνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί να γίνει μία ζίρο γουέιστ πόλη. Μπορεί να γίνει τόπος φιλοξενίας μεγάλων πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών ιβέντς που θα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης».

Στην τελετή παρέστη και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια τόσο στον κ. Ζέρβα όσο και στους εκλεγμένους συμβούλους και δεν παρέλειψε να σημειώσει: "Δεν εξετάζουμε από ποιον στηρίχθηκαν οι δήμαρχοι. Τα προβλήματα για την κυβέρνηση είναι κοινά".

Παρών και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παρέδωσε το διάσημο (το χρυσό διάδημα που φορά ο δήμαρχος στις επίσημες τελετές) στον κ. Ζέρβα. Η μητέρα και οι αδερφές του κ. Ζέρβα, παρακολουθούσαν εμφανώς συγκινημένες.