Οι αλλαγές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επένδυση στο Ελληνικό και το θέμα της ΔΕΗ φιγουράρουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η τοπική Τύπος Θεσσαλονίκης επιλέγει να προβάλει το θέμα των πεζών περιπολιών της Αστυνομίας.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αλέξη εσύ μας κατέστρεψες



Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "πρωτοφανές blame game βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται για την τριπλή εκλογική ήττα, στην έναρξη, μάλιστα, ενός «θερμού» κύκλου που βρίσκει το κόμμα στα πρόθυρα εμφυλίου. Οι προσωπικές επιθέσεις ένθεν κακείθεν, εν προκειμένω από την ηγεσία κατά των εσωκομματικών αντιπάλων (Πόνος Σκουρλέτης, «53+») και τούμπαλιν, άρχισαν με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη μέσω διαρροών σε μιντιακές «δεξαμενές», τα οποία υποδηλώνουν μετωπική σύγκρουση χωρίς κανόνες. Η... μπάλα στην Κουμουνδούρου φαίνεται να χάνεται πριν καλά καλά ξεκινήσει το παιχνίδι αναφορικά με την επόμενη ημέρα του κόμματος, την ώρα που ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται διατεθειμένος να κάνει την αυτοκριτική του".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ
Εκτέλεσαν ολιγάρχη του Πούτιν




Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Alexei Lidov  που σκοτώθηκε από την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο, "ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών, της RGS Group, γεγονός που τον είχε κατατάξει στην επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας, δηλαδή επρόκειτο για έναν ολιγάρχη του Πούτιν. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρώτο ιδιωτικό μουσείο με αμέτρητες χριστιανικές και βυζαντινές εικόνες, το οποίο χρηματοδοτούσε ο ίδιος. Ο Μιχαήλ Αμπράμοφ, όμως, δεν ήταν απλώς ένας "φιλάνθρωπος". Ηταν άνθρωπος του Πούτιν και ένας εκ των μεγάλων χορηγών του Ρωσικού μοναστηριού στο Άγιο Όρος. Είχε δηλαδή αναλάβει τη δημιουργία ενός ορθόδοξου τόξου στα Βαλκάνια με άξονα το Περιβόλι της Παναγίας".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ



Η εφημερίδα παρουσιάζει τι ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ΔΕΗ και γράφει ότι "δεν ακριβαίνουν οι λογαριασμοί", ενώ δίνεται "μάχη για να παραμείνουν τα μπόνους για καλοπληρωτές". Προσθέτει ότι "κλείνουν λιγνιτικές μονάδες - μπαίνουν ιδιώτες στον ΔΕΔΔΗΕ" και ετοιμάζεται "εθελούσια έξοδος για όσους είναι κοντά στη σύνταξη".


ΕΣΤΙΑ
Το Πεκίνο ανοίγει τράπεζα στην ’Αθήνα




Όπως τονίζει η εφημερίδα, "τραπεζικό υποκατάστημα στήν Ελλάδα έως τό τέλος τοΰ έτους ανοίγει ή Bank of China, πού αποτελεί τήν μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα τής Κίνας καί μία από τίς οκτώ μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως. Τήν σχετική ανακοίνωση έκανε ή πρόεδρος τής τραπέζης γιά τήν Ευρώπη κ. Zhou Li Hong, στήν συνάντηση πού είχε μέ τόν υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, παρουσία τοΰ υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη. Ή παρουσία τής κινεζικής τραπέζης στήν χώρα μας έκτιμαται ότι θά λειτουργήσει ως μοχλός άναπτύξεως όχι μόνο γιά τήν χρηματοδότηση τών επενδύσεων πού κάνουν οί Άσιάτες αλλά καί γιά τό σύνολο τής οικονομίας".


Η ΑΥΓΗ
Έγκλημα εκ προμελέτης στον Αμαζόνιο




"Η Βραζιλία ζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας επταετίας Ο Μπολσονάρου επιμένει στην εφαρμογή του δόγματος ότι η ανάπτυξη της αγροτοβιομηχανίας βαρύνει πολύ περισσότερο από την προστασία του περιβάλλοντος. Χαλάρωσε τους ελέγχους για την αποδάσωση, ρίχνει τις ευθύνες για τις φωτιές στην ξηρασία (!) και παραδίδει την καμένη γη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα γαιοκτημόνων, κτηνοτρόφων και εταιρειών", γράφει η εφημερίδα.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
τα ’δωσαν όλα, με... αστερίσκους




Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, "«καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα Δεν συζητήθηκαν οι μελέτες για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και κυρίως όσες αφορούν τα υψηλά κτίρια, όμως αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα κρατήσει τον έλεγχο στις όψεις των κτιρίων που εφάπτονται στους αρχαιολογικούς χώρους".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Επανεκκίνηση για Ελληνικό και Cosco



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δύο εμβληματικές επενδύσεις, αυτή του Ελληνικού και εκείνη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, επανεκκινούν. Χθες το Κεντρικά Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά σε αλλαγές της κοινής υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών. Ουσιαστικά, με τη γνωμοδότηση, ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού στην υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό περιορίζεται αυστηρά στα θέματα της αρμοδιότητας του και δεν θα μπορεί να ελέγχει όλες τις εργασίες εντός του πρώην αεροδρομίου. Την Παρασκευή, η Cosco καταθέτει εκ νέου προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων το νέο master plan, με αυξημένο προϋπολογισμό σε 800 εκατ. ευρώ από 600 εκατ.".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμία συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά του Ιράν





"ΚΚΕ: Η ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγάμενη πολυεθνική δύναμη , που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους , για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο • Απαράδεκτες οι υποδείξεις και οι προειδοποιήσεις που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση, για την περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνθεί σε ελληνικό ή άλλο λιμάνι. • Κι αυτή η αμερικανική παρέμβαση, ενταγμένη στον ιμπεριαλιστικό σχεδίασμά κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, στο πλαίσιο γενικότερων ανταγωνισμών, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής. • Το δεξαμενόπλοιο έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ελληνικό ή άλλο λιμάνι, για τις ανάγκες που αφορούν σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, για ζητήματα ασφαλείας κ.ά., τηρώντας τους διεθνείς κανόνες και την εθνική νομοθεσία", γράφει η εφημερίδα.


ΤΑ ΝΕΑ
500.000.000 λιγότεροι φόροι




Όπως τονίζει η εφημερίδα, "θετικό σοκ στην αγορά επιχειρεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ήδη από τα κέρδη του 2019 μειωμένους συντελεστές φόρου για τις επιχειρήσεις και τα μερίσματα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι κλείδωσε, σε συμφωνία με τους θεσμούς, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη τα οποία θα δηλωθούν το 2020, παράλληλα με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων συνολικού κόστους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου μπορεί τελικά να είναι μικρότερη στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Με «καύσιμο» του ΣΥΡΙΖΑ θα «κινηθεί» η κυβέρνηση της Ν.Δ. τους πρώτους μήνες




Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θα απαιτηθεί επίπονη προσπάθεια ώστε η Γερμανία, οι σύμμαχοί της στο ευρωσύστημα και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να αποφασίσουν εάν η Ελλαδα «δικαιούται» να λάβει διευκολύνσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα" και προσθέτει ότι "το ταξίδι στο Παρίσι έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι ο Μητσοτάκης πρέπει, ύστερα από τον... πακτωλό προεκλογικών υποσχέσεων, να επιστρέφει στην Αθήνα με κάτι περισσότερο από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και ευχές για... κουράγιο -σαν αυτές που κατά καιρούς έχουν εκστομίσει ισχυροί παράγοντες της ευρωζώνης προς τις κυβερνήσεις μας και τον ελληνικό λαό".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πεζή αστυνομία "σαρώνει" την πόλη



Όπως τονίζει η εφημερίδα, " πεζοί αστυνομικοί έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης με στόχο την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στους πολίτες, καθώς και τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών όπου μέχρι πρότινος υπήρξε έντονη παραβατικότητα. Συγκεκριμένα, οι περιπολίες έγιναν σε τρεις τομείς της πόλης, κυρίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε περισσότερους από 13.690 ελέγχους, σε συνέχεια των οποίων έγιναν σχεδόν 700 συλλήψεις".


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Πρώτο ταγκό στο Παρίσι



"Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακράν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας έτσι την περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την αποδοχή του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και την ισχυροποίηση της συνεργασίας για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο", υπογραμμίζει η εφημερίδα.


ESPRESSO
Ήθελαν να ξεκάνουν φίλο του Πούτιν;



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση του μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά κόβοντας το νήμα της ζωής του Έλληνα πιλότου της πτήσης" και προσθέτει ότι "ο 56χρονος επιφανής επιχειρηματίας Μιχαήλ Αμπράμοβ, που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των ασφαλίσεων, δεν ήταν ιιόνο γνωστός συλλέκτης έργων" κι ότι "ήδη η πρεσβεία, αν και κρατά χαμηλούς τόνους, έχει ζητήσει να εξετάσουν το ελικόπτερο και δικοί της εμπειρογνώμονες, ενώ περιμένουν το πόρισμα της έρευνας που διενεργεί η ελληνική πλευρά".


KONTRA NEWS
Η κυβέρνηση γκρεμίζει τις κοινωνικές κατακτήσεις



Όπως γράφει η εφημερίδα, "ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει νέες μάχες γιατί η νέα εξουσία επιθυμεί να ξαναδεί το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και τον λαό ξανά στα αμπάρια. Το μήνυμα Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες των Ελλήνων".


STAR PRESS
Γλίτωσε στα Ίμια, σκοτώθηκε στον Πόρο



Όπως τονίζει η εφημερίδα, "ο Νίκος Καρυστινός, ο εμπειρότατος πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου Agusta At 09, που βρήκε τον θάνατο μαζί με τους δύο Ρώσους πολίτες (ένας εκ των οποίων επιχειρηματίας και φίλος του προέδρου Πούτιν), είχε χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Η μοίρα το ήθελε να σωθεί στα Ίμια και να χάσει τη ζωή του σε μια πτήση ρουτίνας πάνω από τον Πόρο".