Τη μία συνάντηση μετά την άλλη πραγματοποιεί ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, για να προλάβει να ανακοινώσει το νέο σχήμα που θα διοικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, πριν την ορκωμοσία της επόμενης Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι, ως τώρα, δεν έχουν γίνει άλλες συναντήσεις με τους επικεφαλής, εκτός από τις αρχικές, πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, κάτι που προβλέπει ο νέος νόμος  ν.4623/2019 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και διαφοροποιεί τον ισχύοντα Κλεισθένη, ως προς το θέμα των συνεργασιών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο(παρ.1 του αρ.59 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του αρ.68 του Κλεισθένη και εν συνεχεία τροποποιήθηκε από την παρ.2δ του αρ.5 του ν.4623/2019), «αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική Δημοτική Παράταξη από αυτή του Δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των Συμβούλων της Παράταξης στην οποία ανήκει ο Σύμβουλος αυτός.  Η ανωτέρω έγκριση δεν ανακαλείται. Αντιδήμαρχος που ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ από το αξίωμα αυτό.». Παράλληλα, η παρ.6 του αρ.66 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.73 του Κλεισθένη και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ξανά από την παρ. 4α του αρ. 114 του ν. 4623/2019, προβλέπει: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος ΜΠΟΡΕΙ να ορισθεί ή ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Αντιδήμαρχος (...)»

Αυτές οι αλλαγές ουσιαστικά αναγκάζουν τη νέα δημοτική αρχή να πατήσει γκάζι, ώστε να υπάρξουν οι ενδοπαραταξιακές εκλογές για τους αντιδημάρχους πριν την ανακοίνωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι προτεινόμενοι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να... προλάβουν να παραιτηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν από τις παρατάξεις τους, ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη αντιδημαρχιών.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, ως τώρα φαίνεται να έχει κλειδώσει η αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας (η πρώην αντιδημαρχία Οικονομικών "κόβεται" στα δύο), την οποία θα αναλάβει ο Γ. Αβαρλής, εκ των συμβούλων της παράταξης "Ναι στη Θεσσαλονίκη" του Κ. Ζέρβα. Επίσης ο κ. Αβαρλής θα αναλάβει αντιπρόεδρος στην ΔΕΠΘΕ, καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο για την ιδιότητα του προέδρου στην Εταιρεία. 

Επίσης έχει "κλειδώσει" η αντιδημαρχία Καθαριότητας, καθώς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει δηλώσει προ πολλού ότι, τουλάχιστον για την αρχή της θητείας του ως δήμαρχος, θα την αναλάβει ο ίδιος.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η Στεφανία Τανιμανίδου, εκλεγμένη με την παράταξη "Ναι στη Θεσσαλονίκη" του Κ. Ζέρβα, για αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Από εκεί κι έπειτα, όμως, γίνονται, ακόμη, συζητήσεις. Οι πληροφορίες θέλουν τα πρόσωπα να έχουν συμφωνήσει, αλλά απομένει η ενδοπαραταξιακή διαδικασία για τους υπόλοιπους αντιδημάρχους, καθώς θα προέρχονται από τις άλλες παρατάξεις που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σίγουροι πρέπει να θεωρούνται ως αντιδήμαρχοι οι Μάκης Κυριζίδης (της παράταξης "Θεσσαλονίκη Θετικά") για την αντιδημαρχία Έργων που διαχωρίζεται από αυτήν του Πρασίνου, Πέτρος Λεκάκης (της παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρώτη") στην αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Τουρισμού (η οποία, πάντως, δεν αποκλείεται, τελικά, να... μην συνενωθεί και ο κ. Λεκάκης να βρεθεί με το τρίτο μέρος της), Χάρης Αηδονόπουλος (επικεφαλής της παράταξης "Συνέργεια για τη Θεσσαλονίκη") ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, οι οποίοι εξέλεξαν τους... εαυτούς τους κι έτσι δεν έχουν ανάγκη να μπουν στη βάσανο της ενδοπαραταξιακής εκλογής. Εξάλλου οι τρεις ήταν οι πρώτοι που ο Κ. Ζέρβας επέλεξε για να συζητήσει και να εμφανιστεί μαζί τους στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Από την παράταξη Ταχιάου ("Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα") γίνονται συζητήσεις με τους Σωκράτη Δημητριάδη (για την αντιδημαρχία Πρασίνου η οποία ενδέχεται να συνενωθεί με αυτήν της Ανθεκτικότητας) και Μιχάλη Κούπκα (για την αντιδημαρχία Οικονομικών). Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, ο Νίκος Ταχιάος έχει συγκαλέσει σύσκεψη, για τη Δευτέρα, στο Δημαρχείο, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα.

Από τη παράταξη Βούγια ("ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη") φαίνεται ότι θέση αντιδημάρχου θα καταλάβει ο ίδιος ο πρώην υπουργός -για τον πρώτο χρόνο της διοίκησης Ζέρβα. 

"Κλειδωμένη" είναι και η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου (από τον Δρόσο Τσαβλή, στη φωτογραφία πάνω, που έχει εκλεγεί με την παράταξη Ζέρβα), καθώς ο νόμος ορίζει ότι ο πρόεδρος προκύπτει από τη διοικούσα -κι όχι πρώτη- παράταξη. Θα πρέπει, όμως, να εκλεγούν ένας σύμβουλος του Ν. Ταχιάου για τη θέση του αντιπροέδρου (ακούγεται το όνομα του Σάκη Τζακόπουλου) κι ένας της τρίτης παράταξης (αυτής του Γ. Ορφανού) για τη θέση του γραμματέα.

Στελέχη αναζητώνται, ακόμη, για τις θέσεις των προέδρων σε ΚΑΠΗ (ακούγεται το όνομα του Στέλιου Λιακόπουλου της παράταξης του Γ. Ορφανού), ΔΕΠΘΕ (ακούγεται το όνομα του Ν. Ζεϊμπέκη που είχε διατελέσει μέλος του δ.σ. της εταιρείας το τελευταίο χρονικό διάστημα), του ΟΒΡΕΠΟΜ και του Αγίου Στυλιανού (ακούγεται το όνομα της Νέλλης Αηδονά από την παράταξη Ταχιάου).

Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για ανάγκη παραίτησης των αντιδημάρχων, ο νέος νόμος προβλέπει άλλες διαδικασίες, καθώς προωθεί τη συνεργασία παρατάξεων -κι όχι προσώπων. Οι εξελίξεις, πάντως, θα είναι ενδιαφέρουσες.