Πλήρης απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΟΚ για τον σοκαριστικό αποκλεισμό από το Europa League που επί της ουσίας βγάζει τον ΠΑΟΚ εκτός προγραμματισμού, καθώς η Ευρώπη ήταν βασική προτεραιότητα των ασπρόμαυρων.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης


Την δεδομένη στιγμή υπάρχει η απαραίτητη ψυχραιμία για να αποκλείσει τις όποιες εξελίξεις αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν κάτι δε πάει καλά στο πρωτάθλημα. Μιλάμε για έναν σοκαριστικό αποκλεισμό από την Σλόβαν που σήκωσε... κύματα στην Τούμπα, αλλά και στο "Μακεδονία Παλλάς". Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή στον θεσμό, που χαρακτηρίζεται ως «ντροπιαστική». Πλέον το σύνθημα στις τάξεις του συλλόγου είναι «νίκες ως το τέλος», και ντάμπλ, αλλά... υπάρχει και το αλλά με όσα απρόβλεπτα μπορούν να συμβούν. Ο αποκλεισμός ήταν ανέλπιστος, και μάλιστα από μια ομάδα, με μικρότερη οικονομική δυνατότητα που δεν τρόμαζε σε καμία περίπτωση τους νταμπλούχους Ελλάδας. Αυτός ο αποκλεισμός - ντροπή εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης από την θεωρητικά αδύναμη Σλόβαν Μπρατισλάβας, στα δυο παιχνίδια με την οποία έγιναν λάθη, παραλείψεις και βεβιασμένες εκτιμήσεις, που έφεραν τον ιστορικό σύλλογο να χάνει τον ένα και βασικό από τους φετινούς του στόχους, πάγωσε τους πάντες στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, και έφερε απογοήτευση και στους οπαδούς της ομάδας.
Και κάτι ακόμη. Η διαχείριση του αποκλεισμού δημιουργεί αδιέξοδο στην ομάδα και τον ίδιο τον προπονητή της, που άφησε την Μπράγκα για να συνεχίσει το έργο του Ραζβάν Λουτσέσκου στην Θεσσαλονίκη. Ο Αμπέλ Φερέϊρα, ανέλαβε βεβαίως την ευθύνη του αποκλεισμού και έχει αρκετές δικαιολογίες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτός, αλλά η κριτική και η σχετική γκρίνια άρχισαν να κάνουν μετά από πάρα πολύ καιρό την εμφάνιση τους στον περίγυρο της ομάδας.
Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να έχεις την χρυσή συνταγή της επιτυχίας και ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου, αντιλαμβάνεται πλέον την δυσκολία του εγχειρήματος που ανέλαβε. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο και πολύ φωταγωγημένο "μαγαζί" που δημιουργεί αναπόφευκτη και μερικές φορές ασφυκτική πίεση σε όλους όσους εργάζονται για την επιτυχία των στόχων του. Και τώρα με τον ξαφνικό αυτό αποκλεισμό από την Ευρώπη, οι προσανατολισμοί αλλάζουν και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν επιτευχθεί και η συσπείρωση για την παραπέρα διεκδίκηση των στόχων εντός της χώρας πλέον.
Φυσικά και έχει την δική του ξεχωριστή σημασία το οτι ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε τη πλήρη στήριξή του στον Αμπέλ Φερέιρα αναφορικά με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από εδώ και στο εξής.

ΣΣ1

Ας αποφύγουμε τις αγωνιστικές κρίσεις. Πλέον δεν έχουν καμία σημασία. Όλοι είδαμε τι συνέβη και ολοι έχουμε τις ενστάσεις μας. Ο ΠΑΟΚ είναι εκτός και απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία.