Περικοπές σε ποσοστό 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, 32% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης προτείνουν εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών που πήραν μέρος σε συνέδριο στην Ουγγαρία.


Μεταξύ των δήμων αντιπροσωπείες από την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο είχε θέμα  «Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον και η ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών αρχών» και πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Diοsgyor, έξω από το Miskolc, στην Ουγγαρία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων των Τοπικών Ενεργειακών Συμβουλίων από τις έξι ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετείχαν στο έργο EMPOWERING, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΗΟRΙΖΟΝ 2020.

Τo ευρωπαϊκό έργο EMPOWERING στοχεύει στην αλλαγή της στρατηγικής 6 Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσα από τη βελτίωση των ικανοτήτων των δήμων και των περιφερειακών εκπροσώπων για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειακών στρατηγικών και σχεδίων (ΣΔΑΕ/Κ).

Στο πλαίσιο του έργου EMPOWERING, συστήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Τοπικό Ενεργειακό Συμβούλιο (ΤΕΣ), στο οποίο συμμετέχουν δέκα δήμοι. Οι συμμετέχοντες δήμοι υποστηρίχθηκαν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων ή/και στην εκπόνηση νέων ΣΔΑΕ, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι από Κορδελιό - Εύοσμο

Στο συνέδριο επισημάνθηκαν πιθανές λύσεις, επιλογές και τα διαθέσιμα εργαλεία για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη της διαδικασίας και της εφαρμογής του ενεργειακού και κλιματικού σχεδιασμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, παρουσιάστηκαν επιτυχημένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών αρχών προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια.

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των ενεργειακών στόχων του 2030. Οι εκπρόσωποι των Δήμων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες με συναδέλφους τους και σχετικούς φορείς από τις 6 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ανταλλαγή καλών παραδειγμάτων και πρακτικών, καθώς και η διαπροσωπική ανταλλαγή εμπειριών αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (SECAPs).

Οι εκπρόσωποι των Δήμων Πύδνας-Κολινδρού και Κορδελιού-Ευόσμου επισήμαναν το σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η πρόσβαση και η κατάρτιση στα εργαλεία υποστήριξης του έργου EMPOWERING στην επιτυχία των Σχεδίων Δράσης, τα εργαστήρια ενίσχυσης των ικανοτήτων των στελεχών των Δήμων, καθώς και η στενή συνεργασία με τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους πολίτες.