«Τομές και βήματα προς την κατεύθυνση (που) θα μας επιτρέψουν να μετουσιώσουμε το υψηλό ποσοστό των εκλογών, που καθιερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική δύναμη της χώρας μας, και σε ανάλογη κοινωνική γείωση», προτείνει,
σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Μεσσηνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως προσθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει καινοτόμους τρόπους ενεργοποίησης των πολιτών με ταυτόχρονη προγραμματική ανανέωση,  σκιαγράφηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου σε μεγαλύτερη ανάλυση αλλά και ανάδειξη των σύγχρονων τεχνολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων ως μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

«Να γίνει με άλλα λόγια το κόμμα, το όχημα κάθε δημοκρατικού πολίτη που θέλει να μπει η χώρα σε προοδευτική τροχιά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και διαβεβαιώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει κεντροαριστερή μετάλλαξη, όπως πολλοί σπεύδουν να προδικάσουν έχοντας στο μυαλό τους παρωχημένα σχήματα ανάλυσης». Άλλωστε, «η συζήτηση περί ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και μελών ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει το πεδίο συνάντησης των προοδευτικών ανθρώπων, το οποίο μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσιο και ευρύχωρο». Και, παίρνοντας θέση στη σχετική συζήτηση, ζητά «να διαμορφώσουμε έναν πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, περισσότερο ριζοσπαστικό και αποτελεσματικό πολιτικό φορέα. Ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν».

   Για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης, υπόσχεται, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ αναφερθείς στα αίτια της ήττας, λέει: «Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε το τελευταίο προεκλογικό διάστημα να μιλήσουμε οι ίδιοι με τον κόσμο και να αναστρέψουμε τη στρεβλή εικόνα που διαμόρφωναν τα κυρίαρχα ΜΜΕ για την κυβέρνηση, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε όλους τους πολίτες».

   «Δεν υπάρχει "καλή" ήττα για εμάς», αναγνωρίζει με ειλικρίνεια ο Αλ. Χαρίτσης, με την ταυτόχρονη επισήμανση όμως, ότι «το σχέδιο για τη στρατηγική ήττα της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».