Επιθεωρητές κτηνίατροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθασαν στη Βουλγαρία για να εξετάσουν, εάν τα μέτρα που έλαβε η χώρα κατά της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι επαρκή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας.


Οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θανάτωση 17.000 χοίρων σε εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας στο χωριό Νικόλοβο, στην περιφέρεια του Ρούσε, ήταν ένα από τα πρώτα «βήματα» για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Βουλγαρία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων εμπορικής αξίας δηλώνουν ότι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τη νόσο είναι τεράστιες και οι οικονομικές αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς στις μονάδες τους.

Τρεις από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας χοίρων, που τροφοδοτούν τη βουλγαρική αγορά κρέατος με περίπου 1/3 του συνόλου των προϊόντων βρίσκονται στο δήμο Σλίβο Πόλε, που επλήγη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ο δήμαρχος Βαλεντίν Ατανάσοφ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΚΜ


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε, ήδη, ανακοίνωση, που ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Βόρειας Ελλάδας και τους ζητά να ελέγχουν, συστηματικά, την υγεία των ζώων τους και την κατάσταση των χοιροστασίων τους.

Όπως επισημαίνει, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιανατολικά και σε  μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (~235-240, χλμ.) από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (~29 χλμ.) και σε απόσταση περίπου 100 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας από Έβρο και περίπου  350 χλμ. από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει 86 χλμ. από την πρώτη εστία του 2018 (31/08 στην  περιφέρεια της Βάρνας) που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερου του χρόνου 86 χλμ.. Επίσης  απέχει γύρω στα 100 χλμ. από την 1η εστία του 2019 (2ος μήνας) που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην περιφέρειά μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση  κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).