Ομαλά φαίνεται να εξελίσσεται  η μετασεισμική δραστηριότητα στην Αθήνα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, παρά τις 49 μετασεισμικές δονήσεις που είχαν σημειωθεί ως τις 06.00 από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στην Μαγούλα.


Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και ο μεγαλύτερης μετασεισμός ήταν 4,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 15.13 χθες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, «όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

Ο κ. Λέκκας -που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ - υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως ανέφερε το πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, το οποίο διάβασε ο πρόεδρός της, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον  κ. Μακρόπουλο, πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν κοντά σε ετοιμόρροπα  και εγκαταλελειμμένα  κτίρια. Σε περίπτωση που εντοπίζουν ζημιές στα σπίτια τους,  ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο. Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.