Έξι αλήθειες, όπως τις χαρακτήρισε, που θα οδηγήσουν στα δέκα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ως το τέλος του 2019, ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, πριν από  λίγο, στη Βουλή.

Τα δέκα αυτά νομοσχέδια θα αφορούν το επιτελικό κράτος, το φορολογικό σχέδιο (σε δύο φάσεις), την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, το εκλογικό σύστημα με πρώτη την καθιέρωση ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, την ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης, την προστασία του πολίτη, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την Αγροτική Ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα και τις μεγάλες τομές στη Δημόσια Υγεία.

Τι θα γίνει με τη φορολογία


Όσον αφορά τις αλλαγές στη φορολογία, εξήγγειλε λιγότερους φόρους. Όπως είπε:
·       Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις.
·       Το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
·       Εφαρμόζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
·       Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων.
·       Θα δίνεται έκπτωση φόρου 40% σε δαπάνες για βελτίωση κτιρίων.
·       Καταργείται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος και, κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι εισφορές από 20% σε 15%, ενώ ο ΦΠΑ θα καταλήξει στο 11%.


Μειώνεται άμεσα ο ΕΝΦΙΑ


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρώτη ασυνέπεια της κυβέρνησης» και «κωλοτούμπα από την  ανάποδη» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως είπε, θα αρχίσει άμεσα κι όχι από το 2020, όπως έλεγε προεκλογικά. Ανακοίνωσε ότι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι, μεσοσταθμιστικά, 22% χαμηλότερα και συγκεκριμένα η μείωση για μικρές ιδιοκτησίες θα είναι της τάξης του 30%, για μεσαίες ιδιοκτησίες 20% και για πολύ μεγάλες περιουσίες, άνω του 1.000.000, 10%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα αλλάξει η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα μειωθεί από τα 30 στα 20€, ότι το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3% κι ότι διευρύνεται η ρύθμιση για την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν οφειλή ως 1.000.000 € και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα εισπρακτικά μέτρα ρύθμισης.
«Πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Καλώ τις επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες να την υλοποιήσουν», υπογράμμισε.
Όπως είπε, το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, την επόμενη εβδομάδα.

Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή του δε θα μετρηθεί με τους αντιπάλους, αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας, επειδή «η κοινωνία θέλει να δει αποτελέσματα».
Είπε ότι είναι φιλοδοξία του να λειτουργήσει «ως καταλύτης απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας» κι έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης».
«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδος αρνούμαι να αποδεχτώ ότι δεν μπορούμε, πρώτα από όλα, εμείς οι ίδιοι, να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας» τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει «να κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης».
Δεν  απέκλεισε ιδιωτικοποίηση δικτύων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από την κατάσταση που την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος» και πρόσθεσε ότι, «αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή».
Ανακοίνωσε την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και σε νέα προσπάθεια πώλησης των ΕΛΠΕ» με σάρωση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και Αστυνομία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ακόμη, πρόσληψη 2.000 γιατρών και νοσηλευτών, εφαρμογή, από το ελληνικό κοινοβούλιο, του αντικαπνιστικού νόμου, διανομή κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους κι όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων των  βαρέως πασχόντων, άμεση καταβολή των συντάξεων χηρείας «που κάποιοι αφού τις μείωσαν, ξέχασαν να τις αποδώσουν», αλλαγή προς το λειτουργικότερο του πολιτικού συστήματος, έναρξη της συζήτησης για απεμπλοκή των εκλογών από την εκλογή ΠτΔ, άμεση καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού –μάλιστα έκανε έκκληση στην εθνική αντιπροσωπεία «να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία», όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με νομοθέτημα που θα συνδυάζει την λειτουργικότητα με την αναλογικότητα. «Δε θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική», πρόσθεσε.
Για το ψηφιακό κράτος είπε ότι ο πολίτης θα αποκτήσει, πλέον, ηλεκτρονική ταυτότητα και θα επικοινωνεί με το δημόσιο με αυτήν. «Οι υπεύθυνες δηλώσεις και υπογραφές μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επαφή με τον πολίτη θα γίνεται μια φορά μόνον και οι υπηρεσίες δε θα ταλαιπωρούν τον πολίτη», τόνισε.
Για την Παιδεία εξήγγειλε σύνδεση με την οικονομία «για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους, αλλά καλούς επιστήμονες και καλούς επαγγελματίες» και πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και σταδιακή αντιμετώπιση του ζητήματος των αναπληρωτών καθηγητών. Είπε επίσης ότι οι διδάσκοντες θα έχουν τον πρώτο λόγο για το πρόγραμμα των σπουδών και τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων.
Για άλλη μία φορά εξήγγειλε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο χαρακτήρισε «άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας». Και πρόσθεσε: «Τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, μπαχαλάκηδες, εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές τους καθηγητές, τους εργαζόμενους, εκεί που πραγματικά ανήκουν».
Εξήγγειλε ίδρυση πρότυπων σχολείων με πρώτο στο Περιστέρι, άρση προβληματικών διατάξεων του ποινικού κώδικα, αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης αδειών σε φυλακισμένους και ίδρυση φυλακών ύψιστης ασφάλειας.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ως το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι αστυνομικοί», για να στελεχωθούν οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ». Ανακοίνωσε αντικατάσταση του εξοπλισμού των αστυνομικών μέσα σε ένα εξάμηνο και νέα περιπολικά και μοτοσικλέτες μέσα στο 2020.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μηνύματα προς Σκόπια και Τουρκία

Για τη συμφωνία των Πρεσπών κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από  την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως είπε, απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων» και ανακοίκνωσε μια μεγάλη διεθνή επικοινωνιακή καμπάνια «για τη Μακεδονία μας».
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη είχε ένα μήνυμα προς τους γειτόνους μας, τόσο προς Βορρά, όσο και προς Ανατολάς. Για τα Σκόπια –χωρίς να τα κατονομάζει- είπε πως «από τη συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί η πορεία τους προς την ΕΕ», ενώ για την Τουρκία, είπε πως υπάρχει «διάθεση συνεργασίας, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς, όπως αυτοί που ακούσαμε και σήμερα», αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν «να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών, στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι, μέσα στην εβδομάδα, θα συγκροτηθεί ένας ευέλικτος φορέας, για να αναλάβει τους εορτασμούς που θα γίνουν το 2021, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Θεωρώ ορόσημο την ημερομηνία για να στήσουμε την Ελλάδα του αύριο. Την Ελλάδα που αξίζουμε, που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους, όπως έκανε στους Ολυμπιακούς του 2004», υπογράμμισε.

5 έργα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Πέντε εμβληματικά έργα στην Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, «πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια και θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Για τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως. «Ο χώρος της ΔΕΘ αλλάζει πλήρως και αναβαθμίζεται. ΟΙ εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο», είπε. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «φωτεινή εξαίρεση από την τάση να απομονώνονται οι  εκθέσεις από τον αστικό ιστό», αφού το νέο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ θα αναπτυχθεί σε νέα κτίρια, στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται η Διεθνής Έκθεση, που εκτείνεται από την πλατεία της ΧΑΝΘ ως το ΠΑΜΑΚ.
Τα άλλα τέσσερα έργα θα είναι η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και η ενοποίησή του με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού, η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου και η δημιουργία πάρκου στο σημείο όπου τώρα βρίσκονται οι φυλακές, η αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, με τη διαμόρφωση κήπων και χώρων περιπάτου και τη δημιουργία, από ιδιωτικούς φορείς, αγροτοδιατροφικών επισκέψιμων μονάδων και η μετατροπή της έκτασης στο Κερατσίνι σε μητροπολιτικό πάρκο, όπως είχε αναγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενωτικός στο τέλος της ομιλίας του και... λάθος Τσάτσος


Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός («είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί», είπε), τόνισε πως «η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε», ζήτησε «να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί ότι το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εξοβελίστηκε από το ναό της Δημοκρατίας» (κάτι που δεν είχε αποδοχή, πάντως, από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων) και υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε στο τέλος της ομιλίας του τον Κίπλινγκ, αναφέροντας ένα μέρος του ποιήματός του "Αν", που, όπως είπε, του αρέσει ιδιαίτερα.
Επικαλέστηκε και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, κάνοντας, όμως, λάθος, αφού αναφέρθηκε σε ρήση του Δημητρίου Τσάτσου, για να τον διορθώσουν από τις... αριστερές πτέρυγες και να δεχτεί τη διόρθωση.