Απίστευτη κομπίνα είχαν στήσει τρεις άνδρες και δυο γυναίκες, στη Θεσσαλονίκη, με θύματα από όλη την Ελλάδα. Πουλούσαν αυτοκίνητα στο διαδίκτυο "από ιδιοκτήτη κι όχι έμπορο", αλλά τα οχήματα αυτά αποδεικνύονταν... αόρατα αφού δεν τα έβλεπαν ποτέ οι αγοραστές.


Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φερόμενοι ως δράστες, από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019, εξαπάτησαν δεκάδες πελάτες. Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ερεύνησαν για πολλούς μήνες την υπόθεση και κατέληξαν στο να σχηματίσουν δικογραφία κατά τριών ανδρών, ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναικών, ηλικίας 25 και 39 ετών. Οι πέντε κατηγορούνται για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η σπείρα τω απατεώνων πρώτα πλαστογραφούσε δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών ανυποψίαστων πολιτών και δικές τους φωτογραφίες, με αυτές τις πλαστές ταυτότητες και με πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες σφράγιζαν με πλαστές σφρεγίδες ίδρυαν εικονικές εταιρείες πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων, άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς με τα πλαστά στοιχεία, εξέδιδαν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και, στη συνέχεια, αναρτούσαν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Φυσικά χρησιμοποιούσαν τα ψεύτικα στοιχεία και έδειχναν φωτογραφίες... ανύπαρκτων οχημάτων.

Όταν κάποιος επίδοξος αγοραστής επικοινωνούσε μαζί του, ζητούσαν μια "μικρή προκαταβολή", τσέπωναν τα χρήματα και ίδρυαν... νέα επιχείρηση - μαϊμού. Φυσικά οι πελάτες, έμεναν με τη... φωτογραφία του αυτοκινήτου.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι, με τον τρόπο αυτό το κύκλωμα εξαπάτησε συνολικά 30 πολίτες, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει έναν ακόμη προσπαθώντας να του πάρει 2.800 ευρώ. Η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

H φωτογραφία είναι από το αρχείο.