Μετά το σοκ που προκάλεσε στον οργανισμό ΠΑΟΚ η είδηση της φυγής του Ραζβάν Λουτσεσέκου, ο σύλλογος κινείται ήδη στη μετά Λουτσέσκου εποχή, προσπαθώντας να ξεπεράσει το αρχικό σοκ.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωανίδης

Οι νταμπλούχοι βγήκαν στην αγορά αναζητώντας προπονητή μεγάλης εμβέλειας, καθώς οι επιτυχίες του Ρουμάνου στον ΠΑΟΚ, ανέβασαν έτσι και αλλιώς τον πήχη στον επόμενο εκλεκτό της οικογένειας Σαββιδη. Η διοίκηση πιέζεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Κυκλοφορούν πολλά για τις μεταγραφές, και η αντίδραση της θα πρέπει να είναι άμεση. Μην ξεχνάμε ότι ο Ρουμάνος κέρδισε και τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που είχε ήσυχο το κεφάλι του, με την παρουσία του προπονητή που τους χάρισε τόσες στιγμές επιτυχίας και τόσους λόγους να αισθάνονται υπερήφανοι για την ομάδα. Αναμφίβολα και δικαιωματικά ο Λουτσέσκου με τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες του, πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας του ΠΑΟΚ.
Ανεξάρτητα από το αν τον συμπαθεί κανείς η όχι, οφείλει να τον ευχαριστήσει για όσα πρόσφερε στον ΠΑΟΚ. Κατέκτησε το νταμπλ το 2019 και μάλιστα αήττητος. Κατέκτησε επίσης το κύπελλο το 2018 με εκκωφαντικό τρόπο μέσα στην Αθήνα, ενώ στις συνειδήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ, κατέκτησε και το πρωτάθλημα το 2018, το οποίο και εκλάπη στις δικαστικές αίθουσες για να καταλήξει στα χέρια της ΑΕΚ. Συν τοις άλλοις ο Λουτσεσκου πάλεψε για το δίκαιο του ΠΑΟΚ, φώναξε, λιδορήθηκε και κυνηγήθηκε από τους οπαδούς άλλων ομάδων (κυρίως των Αθηνών) και αυτό είναι κάτι που δεν το λησμονούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές φώναξαν το όνομα του στην Τούμπα αλλά και σε άλλα γήπεδα της χώρας. Από τον πάγκο του ΠΑΟΚ πέρασαν μεγάλα ονόματα της προπονητικής, αλλά έχω την εντύπωση πως ο Λουτσέσκου είναι ο κορυφαίος όλων. Άλλωστε τα αποτελέσματα είναι αυτά που μετράνε, και επ αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο καλύτερος κόουτς.
Kαι όπως συμβαίνει σε όλες τις ιστορίες, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, καθώς υπάρχει και η άλλη όχθη του ποταμού. Με τον τρόπο που φεύγει, ο Λουτσέσκου σίγουρα πληγώνει τον ΠΑΟΚτσήδικο εγωισμό. Πούλησε στον κόσμο της ομάδας με την οποία θριάμβευσε, και φαίνεται πως φεύγει για τα χρήματα. Τονίζω και πάλι πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποια είναι η άλλη αλήθεια.

Με την φυγή Λουτσέσκου όπως είναι φυσικό ασχολείται εκτενώς και ο ρουμανικός Τύπος. Η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας κατάβαλε το buy out των 2.000.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ, και πλέον έχει νέο προπονητή. Το σίγουρο είναι πως ο γεννημένος από μια πλούσια οικογένεια και έχοντας δημιουργήσει τη δική του περιουσία, Ραζβάν Λουτσέσκου, δε βάζει σε προτεραιότητα τα χρήματα, και ενδεχομένως, όπως υποστηρίζουν οι συμπατριώτες του, «να βλέπει την πρόταση από τη Σαουδική Αραβία, εκτός των χρημάτων, ως μια νέα πρόκληση, καθώς γνωρίζει ότι με την κατάκτηση του νταμπλ την περασμένη σεζόν με τον ΠΑΟΚ φτασε στο υψηλότερο σημείο».

Πάμε τώρα και στη απέναντι πλευρά. Η πρόταση της Αλ Χιλάλ είναι μυθική. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ οι φιξαρισμένες ετήσιες αποδοχές του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν θα πέσουν από τα 4 εκατ. €. Στον ΠΑΟΚ εισέπραττε κοντά στο 1 εκατ. € το χρόνο. Το φλέρτ της Αλ Χιλάλ με τον Ρουμάνο κόουτς έχει παρελθόν η αλήθεια είναι . Αυτή είναι η τρίτη φορά και… φαρμακερή που του κατέθεσε πρόταση. Η πρώτη ήταν στην Ξάνθη και η δεύτερη ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Κατά κάποιο τρόπο ο Ραζβάν αποτελεί για την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας κάτι σαν προπονητικό απωθημένο!!

Σε όλα αυτά προσθέστε και το ότι η Αλ Χιλάλ καλύπτει απόλυτα τις φιλοδοξίες του. Για όσους γνωρίζουν η Σαουδική Αραβία εδώ και ένα χρόνο έγινε σαν την Κινα. Η Αλ Χιλάλ είναι η… Ρεάλ της Ασίας. Και στο ρόστερ της βρίσκεις παικταράδες όπως οι Τζοβίνκο, Γκομίς, Σοριάνο, Κάρλος Εντουάρντο, Καρίγιο.  Ακόμη και έτσι όμως , όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, το όνομα και η ιστορία του συλλόγου είναι αυτά που μένουν στο πέρασμα των χρόνων. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές έρχονται και παρέρχονται. Ουδείς αναντικατάστατος….

ΣΣ1


Επικοινωνιακά η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον ΠΑΟΚ. Θα είναι περίπλοκο να το διαχειριστεί, μπορεί να τον επηρεάσει και αγωνιστικά. Γιατί θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο, ακόμα και αν φέρει τον καλύτερο προπονητή του κόσμου ο Σαββίδης, αυτός να μπορέσει να έχει μια ομάδα έτοιμη και στρωμένη όπως θα την είχε ο Ρουμάνος. Κακά τα ψέματα αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που ο Ιβάν Σαββιδης θα πρέπει να διαχειριστεί με την ομάδα πρωταθλήτρια και άρα όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Μακάρι να μην εξελιχθεί σε κάτι πολύ οδυνηρό. Μακάρι…

ΣΣ2

Ας μην μπούμε σε προπονητολογία. Από τους Ελληνες ο Ουζουνίδης έχει πολλές συμπάθειες στην Τούμπα, γνωρίζει καλά το Ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά είναι βέβαιο πως ο Σαββίδης θα μετρήσει όλες τις αντιδράσεις και όλες τις παραμέτρους πριν κάνει την κίνηση του.