Το έπος του Ρούπελ, η αντίσταση μιας χούφτας Ελλήνων πολεμιστών στις σιδερόφρακτες στρατιές του Χίτλερ, έγινε κόμικ!


Την έκδοση ανέλαβε η ΚΟΙΝΣΕΠ «Άγκιστρο Δράση», το κόμικ φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Σπυρίδων Ζαχαρόπουλος κι η προσπάθεια έγινε με τη στήριξη  του Σωματείου «Στενωπός - Οχυρώσεις Μπέλλες Αγκίστρου», του Δήμου Σιντικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της ιστορίας της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ, ώστε να δρομολογηθεί στη συνέχεια και η διάσωση των 19 οχυρών που έχουν εγκαταλειφθεί αλλά και η αξιοποίησή τους στον τομέα του ιστορικού τουρισμού. Εκδόθηκε με χορηγία του επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, στη μνήμη του πατέρα του Δημητρίου Μπογονικολού, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής λόχου στο οχυρό Καρατάς, στις Σέρρες.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ζωγράφος Σπυρίδων Ζαχαρόπουλος, στο κόμικ συμπεριλαμβάνονται ιστορίες άγνωστες, ως σήμερα, γύρω από τη μάχη των Οχυρών. Πέρα από την επίσκεψη του Γερμανού αξιωματικού - αγγελιοφόρου στο διοικητή του ελληνικού σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των οχυρών, με την αποστομωτική απάντηση «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», αλλά και την απόδοση τιμών από τους εισβολείς στους μαχητές του Ρούπελ μετά την πτώση της Θεσσαλονίκης, υπάρχει μια σειρά ιστοριών που αναδεικνύονται:

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Άγκιστρο Δράση», Παναγιώτη Σαββίδη, για πρώτη φορά, στο κόμικ δημοσιεύονται άγνωστες -έως τώρα- πτυχές της ιστορίας, όπως η κατάρριψη, από τον επισμηναγό Μάρμαντιουκ Τόμας Σαιντ Τζον Πατλ της ΡΑΦ, γερμανικού αεροπλάνου, πάνω από τη στενωπό του Ρούπελ, τις εκτός υπόγειων οχυρών μάχες στο Δυτικό Μπέλλες και στη θέση Ομορφοπλαγιά, όπου ο αντίπαλος υποκλίθηκε στο σθένος και την αυταπάρνηση του λοχία Δημήτριου Ίτσιου, αλλά και η ιστορία της Ελένης Μαρούδη, της μοναδικής γυναίκας που συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιοχής, συνοδεύοντας τον αδελφό της Χρήστο Μαρούδη, ο οποίος έπεσε στον αγώνα.

«Η γυναίκα αυτή αρνήθηκε να μείνει στα Πορόια, ακολούθησε τον αδελφό της στην κορυφογραμμή του βουνού, βοηθούσε τους τραυματίες στα χαρακώματα και τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων από την ελληνική πολιτεία. Οι σχετικές πληροφορίες ήρθαν στο φως από το πολεμικό ημερολόγιο του διοικητή της περιοχής Κωνσταντίνου Γιακουμή, που περιγράφει με λεπτομέρεια τα περιστατικά», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Άγκιστρο Δράση».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος και εικονογράφησε τα γεγονότα, «είναι πράγματι κάτι διαφορετικό, ένα κόμικ που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα γιατί δεν αναφέρεται σε μια φανταστική ιστορία, αλλά στα πραγματικά γεγονότα. Οι ήρωες δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα, αλλά πραγματικά πρόσωπα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το ανάγνωσμα αυτό προκαλεί συγκίνηση και έντονα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι, απόγονοι όσων πολέμησαν στο Ρούπελ, μας τηλεφώνησαν ήδη και δήλωσαν συγκλονισμένοι που βλέπουν την ιστορία των προγόνων τους να περιγράφεται τόσο παραστατικά».

Επόμενος, άλλωστε, στόχος των φορέων της περιοχής είναι η έκδοση λευκώματος με φωτογραφίες από τη Μάχη των Οχυρών.