Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το τίμημα για την εκμίσθωση καφέ – αναψυκτηρίου στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, η διοίκηση του Δήμου διευκρινίζει τα εξής:


Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (841/12-06-2017) με την οποία εγκρίθηκε η εκμίσθωση καφέ – αναψυκτηρίου στο διατηρητέο κτήριο της Casa Bianca ήταν ομόφωνη.

Οι τεχνικές προδιαγραφές ορίστηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες, εγκρίθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και ενσωματώθηκαν στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας, τους οποίους κατάρτισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή, παρουσία της αντιπολίτευσης.

Ακολούθησαν δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί. Στον πρώτο η Επιτροπή Εκτίμησης για την Εκμίσθωση Ακινήτων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του άρθρου 70, για την αξία του ακινήτου όρισε τιμή εκκίνησης τις 6.000€, ωστόσο η Οικονομική Επιτροπή αύξησε την τιμή στις 6.600€. Ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ο δεύτερος διαγωνισμός, που είχε τιμή εκκίνησης τις 6.000€, επίσης ήταν άγονος.

Στον τρίτο πλειοδοτικό διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στις 5.500€ ετησίως και εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος, ο οποίος κατέθεσε τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που έγιναν δεκτά από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού.

Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εγκρίθηκε και πάλι ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, παρουσία της αντιπολίτευσης, με την υπ’ αριθμ. 1624/21-11-2018 απόφαση.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 12-12-2018 και έκτοτε ο μισθωτής καταβάλλει κανονικά το ενοίκιο.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το καφέ θα λειτουργήσει σε ημιυπόγειο χώρο, καθώς και σε μέρος του κήπου της Casa Bianca, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν συνολικά 25 τραπεζάκια των τεσσάρων θέσεων, και όχι 100, όπως λανθασμένα έχει αναφερθεί σε κάποια δημοσιεύματα.