Φθηνότερες γίνονται από αύριο, 15 Μαΐου, οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με τους νέους Κοινοτικούς κανόνες, πλέον για τις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω σταθερού και κινητού τηλεφώνου και για την αποστολή SMS από μία χώρα της Ε.Ε. σε άλλη θα ισχύουν ανώτατα όρια 19 λεπτών του ευρώ ανά λεπτό κλήσης (+ ΦΠΑ) και 6 λεπτών ανά SMS (+ ΦΠΑ). Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος εξαρτάται από το κράτος-μέλος του φορέα εκμετάλλευσης του καλούντος (οι συντελεστές ΦΠΑ των κρατών-μελών της Ε.Ε. κυμαίνονται από 17% έως 27%). Οι καταναλωτές δηλαδή, που καλούν από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ή στέλνουν μήνυμα, θα καταβάλλουν κατ' ανώτατο όριο τις παραπάνω τιμές.

Με τους νέους κανόνες αντιμετωπίζονται οι μεγάλες τιμολογιακές αποκλίσεις, που υπήρχαν μεταξύ των κρατών-μελών: κατά μέσον όρο, η συνήθης τιμή μιας κλήσης από σταθερό ή κινητό εντός Ε.Ε. ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τη συνηθισμένη τιμή μιας εγχώριας κλήσης. Η δε πιο συνηθισμένη τιμή για την αποστολή μηνύματος SMS σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με την τιμή για την εγχώρια αποστολή μηνύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνήθης τιμή μιας ενδοκοινοτικής κλήσης μπορεί να ήταν μέχρι και δέκα φορές υψηλότερη από τη συνήθη τιμή για εγχώριες κλήσεις.

Εταιρικοί πελάτες

Το όριο της ανώτατης τιμής - όπως διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ειδικό report της - ισχύει μόνο για ιδιώτες πελάτες, με τους εταιρικούς να αποκλείονται, δεδομένου ότι αρκετοί πάροχοι διαθέτουν ειδικές προσφορές για τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Οι νέοι κανόνες ισχύουν και στις 28 χώρες της Ε.Ε., ενώ για τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα SMS από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, οι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή μόλις ενσωματωθούν στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Όπως διευκρινίζει στο ίδιο report, η Επιτροπή, δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση λεπτών ομιλίας ή μηνυμάτων SMS με τις χαμηλότερες τιμές. Επίσης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ε.Ε., υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις, επιλέγοντας οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους (π.χ. μέσω SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Επιτροπής, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πρέπει να προσφέρουν τα ανώτατα όρια τιμών για τις διεθνείς κλήσεις και τα SMS ως προεπιλογή. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται αυτομάτως από το νέο τιμολόγιο αμέσως μόλις αυτό τεθεί σε ισχύ, χωρίς να απαιτείται κάποια περαιτέρω ενέργεια εκ μέρους τους. Επίσης, εάν οι καταναλωτές διαθέτουν τηλεπικοινωνιακό “πακέτο”, που περιλαμβάνει καθορισμένο όγκο διεθνών κλήσεων και/ή SMS εντός Ε.Ε. για προκαθορισμένη τιμή, τότε δεν εφαρμόζεται το ανώτατο όριο τιμών. Ωστόσο, εάν οι καταναλωτές θεωρούν ότι το “πακέτο” τους δεν προσφέρει πλέον την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής μετά την έναρξη ισχύος της εν λόγω ανώτατης τιμής, μπορούν να στραφούν στη χρέωση ανά λεπτό για τις ενδοκοινοτικές κλήσεις και τα μηνύματα SMS.