Τις προτάσεις τους για να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη, δίνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κεντρικού δήμου μέσω του debate που διοργανώνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Οι απαντήσεις τους δόθηκαν, από το Πρακτορείο, με αλφαβητική σειρά:

Ερώτηση: Η καθαριότητα καταγράφεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα για τους δημότες. Ποιες κινήσεις θα κάνετε σε περίπτωση εκλογής για μια πιο καθαρή πόλη;

Χάρης Αηδονόπουλος «Συνέργεια- Πρώτα η πόλη μας»: Παραμένουμε σταθερά συνεπείς στην εξαγγελία μας: «Διαχωρίζουμε= κερδίζουμε» και έχοντας εμείς το τιμόνι του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα εκσυγχρονίσουμε τα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων και απολύμανσης ευαίσθητων χώρων, εξευρίσκοντας πόρους και χορηγίες για την επισκευή του στόλου καθαριότητας. Και αποκλειστικά θα αξιοποιήσουμε και θα ενισχύσουμε το ήδη υπάρχον δυναμικό του.

Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας «ΠΑΡΕΑ, Πολιτικό, Ανανεωτικό, Ρεύμα Ευθύνης και Αξιοκρατίας»: Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανακύκλωση που είναι και η μόνη βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως τη νέα γενιά ξεκινώντας από τα σχολεία. Παράλληλα, να δώσουμε θετικά κίνητρα σε όσους ανακυκλώνουν, όπως για παράδειγμα μείωση των δημοτικών τελών.

Σπύρος Βούγιας «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»: Στη διεύθυνση καθαριότητας απασχολούνται σήμερα 1.500 περίπου εργαζόμενοι, και 200 ακόμη αναμένεται να προσληφθούν. Είναι ομολογία διαχειριστικής αποτυχίας αλλά και πρόσθετη δαπάνη που θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη, η προσφυγή σε ιδιωτικές εργολαβίες σ’ αυτό τον τομέα. Χρειάζεται εντελώς διαφορετική οργάνωση, με διαλογή στην πηγή από τα νοικοκυριά, με τέσσερις γραμμές παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών σε διαφορετικού χρώματος σακούλες. Έτσι, θα μειωθεί και θα διευκολυνθεί το έργο της αποκομιδής και τελικά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»: Αποκλειστικά δημοτική υπηρεσία. Επαναφορά στον Δήμο των ιδιωτικοποιημένων τμημάτων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, δήθεν «ανεξάρτητων», ούτε την πλάγια ιδιωτικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν ότι η καθαριότητα δουλεύει καλύτερα, φθηνότερα, με υπεράσπιση των εργαζόμενων, χωρίς ιδιώτες εργολάβους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης «ΥΨΙΠΟΛΙΣ- Η πόλη που μας αξίζει»: Απαραίτητος είναι ο εξορθολογισμός και ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών των σχετικών υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός του στόλου αποκομιδής και όλων των σχετικών μηχανημάτων, αναδιάταξη και ανασυγκρότηση των σημείων αποκομιδής, με βάση ενός δικτύου υπογειοποιήσεων, προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών για τη συμμετοχή τους στο ζήτημα της καθαριότητας, διαχωρισμός των στερεών αποβλήτων στην πηγή, επανάχρηση κ.α. Τέλος, διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της αποκομιδής είναι αδιαπραγμάτευτος.

Κωνσταντίνος Ζέρβας «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Τίθεμαι επικεφαλής της καθαριότητας στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τέρμα τα ψέματα και οι δικαιολογίες. Είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά και όχι για να κάνω δουλειές με επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα υπηρετώντας ιδεοληψίες. Ο δήμος έχει το προσωπικό, έχει τους πόρους, έχει τα μέσα να επιτύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Γιάννης Κουριαννίδης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»: «Απορριμματοφόρο γειτονιάς» στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό εξειδικευμένο και σε θέματα πρώτων βοηθειών, άμεσης αντιμετώπισης ζημιών και λοιπών μικροπροβλημάτων, βοήθειας σε ΑΜΕΑ κλπ. «Υιοθεσία» συγκεκριμένων περιοχών από συνεργεία μονίμων υπαλλήλων, κινούμενα με μικρά ευέλικτα οχήματα αποκομιδής διερχόμενα συγκεκριμένες ώρες. Εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση των κάδων, αλλά και από την αντικατάσταση των σημερινών απορριμματοφόρων, νέες θέσεις στάθμευσης, αναβάθμιση της αισθητικής της γειτονιάς.

Γιάννης Κούτρας «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή»: Προτείνουμε να σταματήσει η άθλια πρακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας και την πρόσληψη νέου προσωπικού με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας ώστε να βελτιωθεί άμεσα και αποτελεσματικά η καθαριότητα συνολικά, αλλά και να ενισχυθούν διαδικασίες όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

Εφραίμ Κυριζίδης «Θεσσαλονίκη Θετικά»: Με δυο λέξεις. «Λερώνεις; Πληρώνεις!» Αυστηρή εποπτεία και πρόστιμα. Η υπηρεσία καθαριότητας διαθέτει άξιους και έμπειρους εργαζόμενους. Θα φτιάξουμε μαζί τα δρομολόγια και θα καθαρίσουμε την πόλη άμεσα. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε «όχι» στην αφισορύπανση. Κανένας άλλος δεν είχε τα κότσια να το κάνει.

Πέτρος Λεκάκης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΗ»: Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας όπως επιδιώκουν και προωθούν άλλοι υποψήφιοι. Με τους 192 και την 3Κ λύνεται το πρόβλημα προσωπικού και με καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πιο καθαρή πόλη. Επίσης μείζον είναι το θέμα της ανακύκλωσης που θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο κάτι που, με τον νέο νόμο, θα μειώσει και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

Γιάννης Νασιούλας «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»: Θα εργαστώ ώστε ποιοτικός δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD να χρηματοδοτήσει νέα πάγια, οχήματα και εξοπλισμό. Το κόστος των επιπλέον δημοτικών υπαλλήλων, θα καλυφθεί από τη μείωση των δαπανών του δήμου για ηλεκτρική ενέργεια.

Κατερίνα Νοτοπούλου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μαζί»: Θα αλλάξουμε την κατάσταση δουλεύοντας μαζί με τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας. Καλύπτοντας τις ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Ενισχύοντας τον στόλο των οχημάτων. Και κυρίως, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε μία πόλη που θα πιάσει άμεσα τους στόχους που βάζει ο Εθνικός Σχεδιασμός για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Γιώργος Ορφανός «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»: Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι είναι έμπειρο και ικανό το προσωπικό του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας. Εκείνο που χρειάζεται είναι η διοικητική οργάνωση, σε συνδυασμό με την κάλυψη των πολλών κενών στην υλικοτεχνική υποδομή. Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τη συνεργασία και των πολιτών στη διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως σε αυτή των οργανικών αποβλήτων, με στόχο τον περιορισμό της ποσότητας που θάβεται και αύξηση αυτής που αξιοποιείται.

Γιώργος Ρακκάς «MENOYME ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Οργανωτική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, έπειτα από γενική διαβούλευση με τους εργαζόμενούς της. Στοχευμένη ανακύκλωση υλών υψηλής οικονομικής αξίας (ελαιοαπόβλητα, μέταλλο, κ.ά.) για την εξοικονόμηση πόρων για τον εκσυγχρονισμό της καθαριότητας (οχήματα, εξοπλισμός). Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας ανακύκλωσης, συνδεδεμένη με διάφορα κίνητρα (π.χ. εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, εισιτήρια για το μετρό κ.ά.).

Νίκος Ταχιάος «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΤΑΧΙΑΟΣ -ΥΠΕΥΘΥΝΑ»: Η πόλη πρέπει να καθαριστεί και να συνεχίσει να παραμένει καθαρή. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αφήσουμε τις ιδεοληψίες. Ο δήμος έχει αποδειχθεί κακός πάροχος υπηρεσιών και κακός εργοδότης. Πιστεύω λοιπόν, ότι επιμέρους τομείς της καθαριότητας κυρίως αυτοί που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, μπορούν σταδιακά, να περάσουν σε ιδιώτες. Ο δήμος θα βάλει τους κανόνες σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, αλλά παράλληλα θα συνεχίσει να διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας που θα έχει και δική της επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε η πόλη να μην καταρρεύσει, σε περιπτώσεις ανάγκης. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι θα αξιοποιηθούν σε ρόλο επιτελικό. Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει.

Μιχάλης Τρεμόπουλος «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»: Θα επιδιώξουμε την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα και της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με συνεργασία δήμου και εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή της πρόληψης-μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης-λιπασματοποίησης. Επίσης, χρειάζεται ευρεία διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με πολλά πράσινα σημεία.

Κώστας Σαμδάνης «Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ- ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ»: Πρώτα, να μειωθούν ριζικά τα απορρίμματα κι ιδιαίτερα οι συσκευασίες μιας χρήσης. Οι επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ή τη διακίνηση των μελλοντικών σκουπιδιών οφείλουν να τα περιορίσουν και θα τις αναγκάσουμε μέσα από τα κλιμακούμενα τέλη. Δεύτερο, στη θέση του σημερινού αποτυχημένου μοντέλου και την εμπλοκή των ιδιωτών, να στήσουμε, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, ένα αποκλειστικά δημόσιο μοντέλο ανακύκλωσης και διαχείρισης, με διαχωρισμό στην πηγή και μικρής κλίμακας χώρους επαναφόρτωσης και απόθεσης.

Παναγιώτης Ψωμιάδης «ΔΥΝΑΜΗ πολιτών»: Θα αναλάβω προσωπικά τον τομέα της καθαριότητας, αυτό είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Θα μπω και μέσα στον κάδο αν χρειαστεί αλλά η πόλη θα καθαρίσει, να είσαστε βέβαιοι για αυτό. Όσοι ονειρεύονται ιδιώτες στην καθαριότητα ας το ξεχάσουν, θα στηριχτούμε στους εργαζόμενους και θα προσπαθήσουμε για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και την προμήθεια σύγχρονων υλικοτεχνικών μέσων.