"Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν προοιωνίζουν  λαμπρό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη. Αντί να έρθουν στο προσκήνιο δυνάμεις δημιουργικές με όραμα για την πόλη, τα δεξιά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά σχήματα, συγκέντρωσαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης γύρω στο 65%".


Αυτό υποστηρίζουν τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», τα οποία στις 29.5 σε συνέλευση των μελών της εκτίμησαν ότι "οι δυνάμεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, των ισχυρών του χρήματος, του εθνικισμού, της λαϊκιστικής αντιπαράθεσης, των κομματικών σκοπιμοτήτων και των ιδιοτελών συμφερόντων θα διοικούν την πόλη την επόμενη τετραετία".

Οι Οικολόγοι εκτιμούν ότι "οι πιέσεις και τα διλήμματα στους ψηφοφόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης για να περάσει στον Β’ γύρο υποψήφιος της κεντροαριστεράς δεν ήταν τόσο έντονες στην Ε' Κοινότητα, όπου επίσης κατέβηκε η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», και γι’ αυτό εκεί έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στον Δήμο".

Θετικό για την οικολογία είναι και το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Κ. Μακεδονίας, όπου "το κλίμα εκλογικής υπεροχής του νυν περιφερειάρχη επέτρεψε στο σχήμα «Οικολογία-Πράσινη λύση», με 3,17% και 29.224 ψήφους, να εκλέξει 2 συμβούλους και να αξιοποιήσει τη θετική παρακαταθήκη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», η οποία το 2014 επίσης είχε πιάσει 3.09% και 30.419 ψήφους".

Εκτιμούν, επίσης, ότι "με δεδομένες τις εξαιρετικές επιδόσεις των Πράσινων στις ευρωεκλογές (διψήφια ποσοστά σε πολλές χώρες, εκτόξευση στη Γερμανία), ανοίγεται η προοπτική και στην Ελλάδα ο χώρος της Οικολογίας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια".

Ενόψει του Β' γύρου των δημοτικών εκλογών τα μέλη της παράταξης υπογραμμίζουν ότι οι Ταχιάος - Ζέρβας "απέφυγαν να διατυπώσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι θέσεις τους ανιχνεύονται μέσα από συνθήματα και προεκλογικές τοποθετήσεις τους. Εκτός από τη διαφοροποίησή τους στις ποδοσφαιρικές τους επιλογές, σε πολλά θέματα ταυτίζονται".

Οι Οικολόγοι ζητούν να μάθουν τις θέσεις των δύο μονομάχων για την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, την τοπική οικονομία και παραγωγή, το εργοστάσιο καύσης ή την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, την ενίσχυση της πνευματικής - καλλιτεχνικής δημιουργίας και καταλήγουν:

"Περιμένουμε τις θέσεις τους σε αυτά τα θέματα αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια οικολογική και αλληλέγγυα στροφή, όπως δείχνει και το πράσινο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, καθώς τα προβλήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι αλληλένδετα με την κρίση και τις προοπτικές μιας οικονομίας που εθελοτυφλεί στα πραγματικά προβλήματα. Και σε αυτή τη στροφή θα συμβάλουμε με τους δικούς μας αγώνες και τις δικές μας προτάσεις μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στα επιμέρους θέματα".

Η νέα Γενική συνέλευση των μελών της παράταξης "Οικολογία - Αλληλεγγύη" θα γίνει στις 12.6.2019.