Την έκθεση φωτογραφίας «Η Πατρίδα που κράτησα…» της Χάννα Κασσόρλα Άιζακ εγκαινίασε ο συντονιστής του τομέα κοινωνικής συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος.

 Η Χάννα Κασσόρλα Άιζικ, Εβραία γεννημένη στο Ισραήλ από Σαλονικιούς γονείς και η Ματίλντα Φλωρεντίν που ανέλαβε την επιμέλεια, παρουσίασαν την έκθεση φωτογραφίας και καταλόγους επιβατών του Χαβίβα Ράιχ, του πλοίου που μετέφερε από την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή -μετέπειτα Ισραήλ- τους Σαλονικιούς Εβραίους που γλύτωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών. Εκείνους που επιστρέφοντας στη γενέθλια πόλη τους δεν βρήκαν τους συγγενείς και τα σπίτια τους αλλά ήταν  πλέον ανέστιοι.

Ο κ. Αηδονόπουλος στη σύντομη τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων: "Ο 21ος αιώνας είναι δυστυχώς αιώνας γενοκτονιών των Αρμενίων, Ποντίων, Εβραίων και των υπόλοιπων Χριστιανών της καθ' ημάς Ανατολής. Επέλεξα την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος -την 2α Μαΐου- και την 9ηΜαΐου, ημέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας, για να εγκαινιάσω με την ιδιότητα του συντονιστή του τομέα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την έκθεση φωτογραφίας « Η Πατρίδα που με κράτησε…» της Χάννας Κασσόρλα Άιζακ με επιμέλεια της Ματίλντα Φλωρεντίν. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι εδώ και εύχομαι ολόψυχα τα μηνύματα και οι συμβολισμοί του πολύτιμου υλικού της έκθεσης να φθάσουν στις ψυχές όλων μας».