Η Θεοδοσία Ζεγκινιάδου είναι μια γυναίκα που δεν χάνει τον ενθουσιασμό της. Παρότι οι επιστήμονες δεν πιστεύουν στα θαύματα, εκείνη πιστεύει στο μεγαλύτερο: στο θαύμα της ζωής.
Αυτός ο ενθουσιασμός και η διάθεση προσφοράς την οδήγησαν φέτος να δοκιμάσει και κάπου αλλού τις δυνάμεις της: στον εκλογικό στίβο όπου κατεβαίνει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό Αλληλεγγύη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα της ήταν η μοναδική γυναίκα στην Θεσσαλονίκη που είχε αυξημένη επιστημονική εξειδίκευση στην ανδρική εργαστηριακή ανδρολογία. Το 1996 δημιούργησε το δικό της ανδρολογικό εργαστήριο και σήμερα συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού στην έρευνα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στα αγόρια.


κ.Ζεγκινιάδου πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με μια τόσο… ανδρική υπόθεση;

Ως επιστήμων δεν διαχωρίζω τις υποθέσεις σε ανδρικές και γυναικείες. Ειδικά όταν αφορά την υπογονιμότητα, τα αποτελέσματα της οποίας πλήττουν το ζευγάρι, όχι μόνο τον έναν. Μετά τις σπουδές μου στην βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου τουΤορόντο. Η διατριβή μου ήταν σε κυτταροκαλλιέργειες. Αυτό με έφερε κοντά στα ζωντανά κύτταρα και έτσι στράφηκα στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια. Στη συνέχεια έκανα διδακτορικό και απέκτησα μεταδιδακτορική εξειδίκευση στις τεχνικές της εργαστηριακής Ανδρολογίας σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού.

Κατά τη γνώμη σας, δίνεται αρκετή βαρύτητα στον ανδρικό παράγοντα στις υποθέσεις της υπογονιμότητας των ζευγαριών;

Έχω ένα μότο που λέω στον κόσμο: Μην ξεχνάτε τον άνδρα! Πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, γυναίκες και ζευγάρια ταλαιπωρήθηκαν σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά επειδή δεν φρόντισαν να κάνουν ένα σωστό σπερμοδιάγραμμα. Υπάρχουν σχετικά απλά ζητήματα που εμποδίζουν έναν άνδρα να είναι γόνιμος και βρίσκουν ίαση με την κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωστούν. Οι υπεύθυνοι επιστήμονες γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και καθοδηγούν όπως πρέπει τα άτομα.

Ως γυναίκα πώς επιβιώσατε στο συγκεκριμένο χώρο;

Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στη Θεσσαλονίκη είχα στη διάθεσή μου ένα μικρό δωμάτιο στην Κλινική «Γαληνός», που μου έκανε την τιμή να μου παραχωρίσει ο Γ. Αλεξίδης, ο ιδιοκτήτης της κλινικης. Σήμερα, 25 σχεδόν χρόνια μετά, διευθύνω ένα ανδρολογικό εργαστήριο, το οποίο χρειάζεται 200 τμ. Κανείς δεν με αντιμετώπισε με σκεπτικισμό ή επικριτικά. Τουναντίον. Μου δόθηκαν ευκαιρίες να συνεργαστώ με πολύ σπουδαίους άνδρες επιστήμονες. Αυτό που επιθυμώ είναι να εμπνέω και να εμπνέομαι. Γυναίκα ή άνδρας δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο άνθρωπος!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε, μετά από τόσα χρόνια στην επιστήμη και τον επαγγελματικό στίβο να είστε υποψήφια για περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Πάντα είχα ενθουσιασμό για τη ζωή και έχω μάθει να εργάζομαι σκληρά. Μπορεί να μην έχω παρελθόν στην πολιτική αλλά η καριέρα μου είναι αλλού. Άλλωστε στις περιφερειακές εκλογές, στόχος είναι να εμπλακούν οι πολίτες που έχουν διάθεση να προσφέρουν, που ξέρουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες του τόπου τους. Εμπιστεύομαι τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έχει δώσει δείγματα γραφής και επιθυμώ να εμπλουτίσω με νέες ιδέες και τη δική μου εμπειρία το έργο της ομάδας.