Εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των επικείμενων ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών θα αξιοποιηθεί με στόχο τη συντόμευση της έκδοσης ασφαλούς αποτελέσματος.


Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες, όλες με σταυροδοσία: Μία για τις Ευρωεκλογές, μία για τις περιφερειακές εκλογές, μία για δημοτικούς συμβούλους κι άλλη μία για... διαμερισματικούς - κοινοτικούς συμβούλους!

Βασική καινοτομία, που ανακοινώθηκε σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της Singular Logic και του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί η χορήγηση 12.000 Tablets σε δικαστικούς αντιπροσώπους: το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων στην Αττική (9.600, σε σύνολο 39.063 δικαστικών αντιπροσώπων) και άλλα 2.400 tablets σε τυχαία επιλεγμένα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, ενώ επίσης θα χρησιμοποιηθούν 4.700 κινητά τηλέφωνα που είχαν αξιοποιηθεί σε προηγούμενες εκλογές.

Το Σεπτέμβριο του 2015, όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τάμπλετ στη Β’ Πειραιά, αντί για 4 ώρες και 6 λεπτά, χρόνο που απαίτησε η έντυπη μετάδοση, τα αποτελέσματα με τον ψηφιακό τρόπο ενσωματώθηκαν σε 1 ώρα και 36 λεπτά, με 100% επιτυχία σε σχέση με τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου.

Έτσι υπολογίζεται ότι το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου θα γίνει γνωστό επισήμως μεταξύ 21.30-22.00. Αν και... αφέθηκε ένα παράθυρο ανοικτό: «Πρώτο μέλημα είναι να είμαστε έγκυροι και αξιόπιστοι στη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Έπεται η ταχύτητα» είπε ο Αλ. Χαρίτσης, κάτι που δημιουργεί σκέψεις.

Οι οδηγίες που δόθηκαν είναι πρώτα να ανοίγουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο 60% των τμημάτων. Έπειτα θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Στα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίζουμε για δήμους, φυσικά θα ανοίγονται οι κάλπες των δημοτικών εκλογών. Υπάρχουν, όμως, και 5.200 ενιαία εκλογικά τμήματα (με τρεις κάλπες). Εκεί στο 40% θα ανοίγει πρώτα την κάλπη των ευρωεκλογών, στο 30% των περιφερειακών και στο 30% των δημοτικών εκλογών.

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο θέλει να εξασφαλίσει ομοιομορφία αποτελεσμάτων.

Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, tablets θα αξιοποιηθούν για τα αποτελέσματα των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, κινητά για τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαρισαίων, Ηρακλείου Κρήτης.