Ενεργό μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εβραιοδιδάσκαλος στην Λάρισα, παλιός αθλητής του μπάσκετ και... μεγάλο πειραχτήρι, όπως λένε οι φίλοι του. Αλλά και παθιασμένος με τα σόσιαλ μίντια, τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και τα... θεματικά πάρκα.


Ο Τζάκος (Ιακώβ) Αλγκάβα, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Ορφανού "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον", μίλησε στο salonicanews για την απόφασή του να ασχοληθεί - για άλλη μία φορά - με τα κοινά. Βλέπετε, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και το 2014, με τους "Εντάξει" του Σταύρου Καλαφάτη:

Εβραίος υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό κάνει πιο δύσκολη ή πιο εύκολη την προσπάθειά σας να εκλεγείτε;
Κοιτάξτε, η δημαρχία Μπουτάρη ανέδειξε την παρουσία του εβραϊκού στοιχείου και την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε η εβραϊκή κοινότητα, όμως ταυτόχρονα μίλησε προσβλητικά για τις υπόλοιπες κοινότητες όπως των Ποντίων και προσφύγων που σαν αποτέλεσμα είχε την άνοδο του αντισημιτισμού καθώς και της ξενοφοβίας με αποτέλεσμα να εισπράττω από τους ψηφοφόρους και προκατάληψη!

Επειδή πολλά ακούγονται για τη Θεσσαλονίκη, προσωπικά έχετε βιώσει ρατσισμό σε βάρος σας;
Ως Εβραίος αντιμετώπισα μεμονωμένες όχι υβριστικές ούτε βία, λεκτικό όμως και πάλι όταν μου συνέβη, υπήρχαν συμπολίτες μου που με υπερασπίστηκαν ως άνθρωπο. Γενικά θα πω πως όχι δεν αντιμετώπισα αντισημιτισμού οργανωμένο και γενικά πιστεύω πως ο ορθόδοξος Έλληνας γιατί και εγώ είμαι Έλληνας δεν είναι ρατσιστής...

Σε ποιους τομείς θα μπορούσατε να βοηθήσετε τον Γιώργο Ορφανό με τον οποίο είστε υποψήφιος; Γιατί να σας επιλέξει ο ψηφοφόρος;
Προσωπικά νομίζω πως είμαι α θρωπος της τάξης και της βοήθειας του πολίτη στην καθημερινότητα, θα ήθελα τον τομέα της δημοτικής αστυνομίας.

Τι είναι κατά τη γνώμη σας αυτό που πρέπει αύριο το πρωί να έχει διορθωθεί στην πόλη και πώς;
Η πόλη και οι πολίτες πρέπει να αφήσουν πίσω το χθες και μονιασμένοι να σκύψουμε στην ασφάλεια της πόλης και να καθαρίσουμε πρώτα απ όλα όλο το εκλογικό υλικό που άφησαν πίσω οι υποψήφιοι που ζητούσαν την ψήφο των πολιτών... Μετά θα ακολουθήσει η καθαριότητα της πόλης. Ο άνθρωπος και η καθαριότητα θα είναι η προτεραιότητα μας.

Ο Ιακώβ Αλγκάβα -Τζάκος για τους φίλους του- παιδί διασωθέντα από το Ολοκαύτωμα (ο πατέρας του Μορδοχάι σώθηκε... δύο φορές από τη φρίκη των στρατοπέδων των Ναζί), ήταν επί σειρά ετών στέλεχος κλωστοϋφαντουργίας και τελευταίο βιοπορίζεται με την ιδιότητα του Εβραιοδιδασκαλου..

Δηλώνει οπαδός (εκτός του Ηρακλή) των... θεματικών πάρκων και των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, γι αυτό κι επέλεξε να φωτογραφηθεί στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.