Δε θα κλείσει το Καπάνι, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το θέμα που προέκυψε για τη λειτουργία της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη (Καπάνι).


Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από σύσκεψη στα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε να κλείσει το Καπάνι αν δεν γίνουν συγκεκριμένες εργασίες, μεταξύ των οποίων η επιδιόρθωση των στεγάστρων, του συστήματος αποχέτευσης, η συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών και η αλλαγή των χώρων αποθήκευσης (τα περισσότερα καταστήματα αποθηκεύουν στα υπάρχοντα παλιά υπόγεια).

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. «Η κατάσταση στο Καπάνι δεν είναι άγνωστη. Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου γνωρίζαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια βαριά έργα στο Καπάνι, έργα που αφορούν κυρίως τις αποχετεύσεις, τους δρόμους κ.α.», είπε ο Δήμαρχος.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους. Όπως είπε, η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχει προχωρήσει σε κάποιες άμεσες παρεμβάσεις, έχοντας όμως κύριο στόχο τη συνολική ανάπλαση της αγοράς αυτής, με αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Υπάρχει στην Ερμού ένα μόνιμος συμπιεστής απορριμμάτων, ενώ στο πρόγραμμά μας είναι και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, που σίγουρα είναι καλύτεροι από τους επιφανειακούς. Ο Δήμος, όμως, δεν  μπορεί να παρέμβει στο κάθε κατάστημα. Αν ένα κατάστημα δεν πληροί κάποιες υγειονομικές προϋποθέσεις, τότε η υγειονομική υπηρεσία είναι υπεύθυνη να το κλείσει», είπε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τόνισε: «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο πολεοδομικός μας σχεδιασμός για το ιστορικό εμπορικό κέντρο, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει την αναβάθμιση της περιοχής στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί. Ήδη γίνονται παρεμβάσεις στη Βασιλέως Ηρακλείου, στην Ερμού και άλλες αναβαθμίσεις στη γύρω περιοχή».

Πρόσθεσε ότι αναβαθμίστηκε ο φωτισμός, αλλάχθηκαν δάπεδα και καθαρίστηκαν τα φρεάτια του δημόσιου τομέα, ενώ για την αποκομιδή απορριμμάτων υποστήριξε πως γίνεται «τέσσερις φορές τη μέρα και αν εκτιμηθεί ότι απαιτούνται περισσότερες, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε».

Για τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργο Δημαρέλο,  «η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήσυχη τη συνείδησή της όσον αφορά στο Καπάνι», καθώς έχει κατατεθεί πρόταση βελτίωσης των υποδομών.