Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα κίνηση-πρόκληση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.


Ήδη το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Barbaros, περνώντας ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, βρίσκεται νότια της Λεμεσού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πυρ ομαδόν κατά της Άγκυρας από ΗΠΑ, Ευρώπη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι ΗΠΑ απηύθυναν κάλεσμα στην Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», ανέφερε η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τις ανησυχίες του εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει τα πλοία της και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αγνοεί τις αντιδράσεις και βάλλει κατά πάντων ο Ερντογάν. Έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ να στηρίξει και σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας σε ειδική στη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ο Ερντογάν συμπλήρωσε πως μπορεί «η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της.