Γράφει η ΥΡΩ ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ*

Φτιάξε καφέ να στα πω! Κυριακή σήμερα, παίζει και ο ΠΑΟΚ το απόγευμα.. έλα να κουτσομπολέψουμε όσο προλαβαίνουμε!!! Εγώ εκτός από το να δίνω συμβουλές, είμαι και κουτσομπόλα! Μια εγώ και μια η παπαδιά στο Καφέ της Χαράς.


Σήμερα θα πούμε για έναν αγαπημένο μου σχεδιαστή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019. Karl Lagerfeld. Έναν άνθρωπο με τόσα ταλέντα και μια μορφή που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων μας.

Αφορμή παίρνουμε από την εξής είδηση: Ο ιταλικός οίκος μόδας Fendi σχεδιάζει δύο σημαντικά γεγονότα για να τιμήσει τον εκλιπόντα Γερμανό μόδιστρο, Καρλ Λάγκερφελντ για την 54χρονη συνεργασία τους - τη μεγαλύτερη στην ιστορία της μόδας. Θα οργανώσει δύο επιδείξεις μόδας, μία στη Σαγκάη στις 31 Μαΐου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Powerlong και στη Ρώμη, στις 4 Ιουλίου, όπου και θα παρουσιαστούν οι συλλογές Φθινόπωρο 2019-20 του brand, που παρουσιάστηκαν ξεχωριστά στο Μιλάνο.

Ο Karl Lagerfeld:

Γεννήθηκε το 1933 στο Αμβούργο στη Γερμανία, με τον πατέρα του να είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας.

Ήθελε να γίνει σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, άλλαξε όμως γνώμη, όταν ανακάλυψε πως το σχέδιο μόδας είναι πιο κερδοφόρο.

Στα 14 του μεταναστεύει στο Παρίσι και μεγαλουργεί στην ζωγραφική και στην Ιστορία.

Στα 21 του εργάζεται ως βοηθός του Pierre Balmain αφού διακρίνεται στην κατηγορία των παλτό στο International Wool Secretariat Design Awards. ( Τότε ο Yves Saint Laurent κερδίζει στην κατηγορία των φορεμάτων!)

Στα 24 του εργάζεται ως διευθυντής για τον Jean Patou ενώ στα 25 του λανσάρει την πρώτη του κολεξιόν με πολύ κοντές φούστες και στα 29 του αλλάζει το επίθετο του από Lagerfeldt σε Lagerfeld, έτι επειδή του φαινόταν πιο εμπορικό..

Στα 31 είναι σημαντικό κομμάτι του οίκου Chloe και γίνεται διευθυντής και σχεδιαστής του οίκου για 15 χρόνια.

Στα 31 του επίσης γνωρίζει και τον Jaques de Bascher με τον οποίο είναι μαζί μέχρι τον θάνατο του. (αγαπησιάρης ήταν..)

Στα 50 του αναλαμβάνει τον οίκο της Chanel μετά τον θάνατο της και οδηγεί τα ρούχα της σε καινούρια γενιά, ένα χρόνο αργότερα μάλιστα δημιουργεί τον δικό του οίκο, που φέρνει το όνομα του.

Στα 59 του γυρίζει ξανά στη Chloe!

65 πλέον και συνεργάζεται με την Diesel ώστε να λανσάρει τζιν που θα φέρουν το όνομα του οίκου του. 90% των ρούχων είχε εξαντληθεί από την πρώτη μέρα!

Είναι 68 ετών χάνει 42 κιλά μέσα σε 13 μήνες και αποφασίζει να εκδώσει ένα βιβλίο για δίαιτα.. “The Karl Lagerfeld Diet”

71 και συνεργάζεται με τα H&M βγάζοντας μια προσιτή high-street κολεξιόν.

Στα 74 κάνει ένα ντοκιμαντέρ με όνομα “Lagerfeld Confidential” και κάνει την μεγαλύτερη πασαρέλα του κόσμου για την Fendi, στο Σινικό Τείχος στην Κίνα, μετά από 12 μήνες σχεδιασμού και οργάνωσης!

Στα 78 του λαμβάνει ως δώρο την γάτα του Choupette από το μοντέλο Baptiste Giabiconi. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι γίνεται σταρ των social media..

81 και αποφασίζει να μεταμορφώσει το  Grand Palais σε ένα σούπερ-μάρκετ της Chanel για το σόου της AW ’14

Ενώ στα 84 του, κάνει έναν πύραυλο για το σόου της Chanel AW ’17 στο Grand Palais και τον ίδιο χρόνο λαμβάνει από τον δήμαρχο του Παρισιού τη μεγαλύτερη διάκριση με το μετάλλιο της πόλης του Παρισιού.

Κάποιο θα τον έλεγαν ανήσυχο πνεύμα άλλοι θα έλεγαν ότι δεν ήξερε τι ήθελε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε. Για όλα όσα πρόσφερε στον χώρο της μόδας και για το μοναδικό του στυλ που τον ξεχώρισε.


*Η Υρώ Ασπροπούλη είναι σχεδιάστρια μόδας - στυλίστρια https://www.instagram.com/argywhite/