Ποινή φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘΣυνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστο Στεφανίδη.


Κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές αφορούν διάφορα χρονικά διαστήματα, κατά τα έτη 2014, 2016 και 2017. Συνολικά είχαν σχηματιστεί δέκα δικογραφίες σε βάρος του, οι οποίες συγχωνεύτηκαν. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ως μάρτυρας κατηγορίας, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, χαρακτήρισε ως "παρωνυχίδα" την επίδικη υπόθεση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών. Έκανε λόγο για "οσμή σκανδάλου", ενώ πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά με την μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της διοίκησης Στεφανίδης, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες" υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ επανέλαβε ότι ο Οργανισμός περιήλθε σε οικονομική ασφυξία επειδή, όπως είπε, το Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις. "Ο ΟΑΣΘ δικαιωνόταν σε κάθε διαιτητική απόφαση" τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου ζημίωνε τον ΟΑΣΘ κατά 26 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος σε οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού, ο ίδιος τόνισε ότι "τα ετήσια έσοδά του ήταν 60 εκατ. και τα έξοδά του 147 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μισθοδοσία".

Οι υπερασπιστές του στις αγορεύσεις τους στάθηκαν στην έλλειψη δόλου του εντολέα τους. Αναφέρθηκαν, εξάλλου, σε χρηματικό ποσό της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ που, κατά τους ισχυρισμούς τους, προσδιορίστηκε το Μάιο του 2014 ως "οφειλή" του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ και τόνισαν ότι επί διοικήσεως του εντολέα τους "ρυθμίστηκαν οι οφειλόμενες εισφορές" και "πληρώθηκαν 29 από τις 36 δόσεις". Όπως ανέφεραν η ρύθμιση χάθηκε "όταν μπήκε εκκαθαριστής στον Οργανισμό".

Σχόλια