Μια... ντουζίνα φορτηγά με "πειραγμένους" ταχογράφους εντοπίστηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, στη Θεσσαλονίκη και σε βάρος οδηγών και ιδιοκτητών επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.


Σε ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι ταχογράφοι ήταν συνδεδεμένοι με ειδικά μηχανήματα που έδιναν τη δυνατότητα στον οδηγό να αλλάζει ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Επίσης, χάρη στο ειδικό λογισμικό, δεν αποτυπώνονταν στον ταχογράφο οι πραγματικές ώρες εργασίας του οδηγού.




Τα μηχανήματα αυτά απενεργοποιούσαν, ακόμη, τον κόφτη του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (retarter), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.




Το οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κι ακινητοποιήθηκαν έως ότου επιδιορθωθούν οι ταχογράφοι. Επίσης, ξηλώθηκαν και κατασχέθηκαν οι ειδικές συσκευές και σχηματίστηκε δικογραφία κατά των εμπλεκόμενων για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.



Οι έρευνες για παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζονται.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία.