Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης για την προβολή του Πολυσχιδούς Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, 15-21 Απριλίου 2019, με θέμα «Η αρχαιολογία στην Οθόνη», με μία σειρά δράσεων που είναι οι ακόλουθες:

α) Προβολή ταινιών μικρού μήκους

Προβολή ταινιών μικρού μήκους παραγωγής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, από το 2006 έως το 2019.

Δευτέρα 15 έως και Κυριακή 21 Απριλίου 2019, αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, ώρα 11:00 - 13:30

β) Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο:

Κινούμενη Εικόνα και Αρχαιολογία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη Μεγάλη Οθόνη

Η αναπαράσταση του χώρου μέσα από την κινούμενη εικόνα και τον ήχο συνιστά ένα σύγχρονο και δυναμικό πεδίο πειραματισμού με καινοτόμες ιδέες και αναστοχασμού πάνω σε ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής της. Το προπτυχιακό μάθημα «Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» του διδάσκοντα Σταύρου Αλιφραγκή επιχειρεί να εξοικειώσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής με την κινηματογραφική γλώσσα και την αφήγηση ως εργαλεία παραγωγής χωρικών ποιοτήτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του μαθήματος επιχείρησαν να προσεγγίσουν δημιουργικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως αρχιτεκτονημένο χώρο και ως πολλαπλή εμπειρία «κατοίκησης» (εργαζόμενοι, επισκέπτες, εκθέματα). Μια ενδεικτική επιλογή από το παραγόμενο έργο θα παρουσιαστεί παρουσία των δημιουργών στο ΑΜΘ. Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, αίθουσα Μ. Ανδρόνικος, ώρα 18:00

γ) Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα πραγματοποιηθεί σχολιασμός των τριών βίντεο .

δ) Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» είναι ένα ντοκιμαντέρ που ξεκινάει παράλληλα με την απόφαση αξιοποίησης της παλιάς φυλακής Τρικάλων. Κατά τις εργασίες για τη μετατροπή της σε «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη», ήρθε στο φως το δίδυμο οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη, ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για τα Τρίκαλα.