Δυο υδροφόρες, σε καθημερινή βάση, θα διαθέτει για την αντιπυρική περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το σχεδιασμό ενεργειών που συζητήθηκε, σήμερα, στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.).


Σύμφωνα με τον γενικό σχεδιασμό, τα δύο υδροφόρα οχήματα -όταν ο γενικός δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από τρία- θα σταθμεύουν το ένα στο Σέιχ Σου και το άλλο στο αμαξοστάσιο του Δήμου σε ετοιμότητα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει σε λειτουργία 13 υδροφόρα οχήματα, όλα συμβατά με αυτά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Άλλο ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί είναι η περιφρούρηση του περιαστικού δάσους από την Πυροσβεστική, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ θα μεριμνήσει για τον τμηματικό καθαρισμό του δάσους από αστικά απορρίμματα.

Συνεχίζοντας τις δράσεις καθαρισμού, από ανεπιθύμητη βλάστηση, όπως ανάλογα πραγματοποιήθηκε στον χώρο δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, από πλευράς του Δήμου θα υπάρξει μέριμνα για το άλσος των Λουτρών Θέρμης, τμημάτων του Σέιχ Σου, καθώς και των γηπέδων  στην Νέα Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιόδους καύσωνα και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κοινωνικής Πολιτικής, λαμβάνεται μέριμνα για την φιλοξενία ατόμων σε κλιματιζόμενες αίθουσες δημοτικών κτηρίων.

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος των "Εντάξει" Νίκος Ζεϊμπέκης, ζήτησε να υπάρξει πληροφόρηση του κοινού, για τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Πρότεινε οι ενημερώσεις να γίνονται κατά τόπους, με ευθύνη των δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς η αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου είναι διαφορετική, για παράδειγμα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τριανδρίας, από ό,τι στην Α Δημοτική Κοινότητα. Θύμισε, δε ότι οι "Εντάξει" είχαν επισκεφθεί στην περσινή αντιπυρική περίοδο τα πυροφυλάκεια του Σέιχ Σου κι είχαν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι, όμως, που με ευθύνη της διοίκησης δεν έγινε.

Έγινε και απολογισμός της κακοκαιρίας του χειμώνα, όπου αυτό που βρήκαν να πουν ήταν ότι η κατάσταση... αντιμετωπίστηκε με έξι μεγάλους και επτά μικρούς αλατοδιανομείς, 10 υδροφόρα οχήματα για ρίψη θαλασσινού νερού και με τη διάθεση εκατοντάδων τόνων αλατιού, μέρος των οποίων διανεμήθηκε σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, εκκλησίες και στα 120 προκαθορισμένα σημεία για χρήση από τους δημότες. Για τις βροχές που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη κι έπνιξαν την πόλη... ούτε κουβέντα.