Το «πράσινο φως» για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ «άναψε» το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης που ενέκρινε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης.
Το θέμα εισήχθη λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα σήμερα! Μάλιστα, παράγοντες του ΠΑΟΚ παρέμεναν στην αίθουσα, από τις 5 το απόγευμα ως τη 1.30 το ξημέρωμα όταν και, τελικά, ψηφίστηκε από τους παρόντες το συγκεκριμένο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο!

Για μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Στις παρατηρήσεις γονέων μαθητών που φοιτούν στο γειτονικό ΓΕΛ, ότι από τις εργασίες στο γήπεδο υπάρχει περίπτωση να προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου, διαβεβαίωσε ότι "σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη".

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, που παρουσίασε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, διαβεβαίωσε από την πλευρά του , ότι τα σχολικά κτίρια της αλάνας της Τούμπας δεν πειράζονται. Στην παρουσίαση του θέματος εξήγησε πως «το νέο γήπεδο πρέπει να βρει μια νέα θέση. Όλες οι δραστηριότητες πρέπει να υποταχθούν σε μια ενιαία λογική και της αστικής αναγέννησης και αναμόρφωσης».

Καλαφάτης: Θα τρέξω με χίλια αυτό το project


Τη θέλησή του, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να προχωρήσει το project της κατασκευής της ΠΑΟΚ Τούμπα Arena, όπως την ονόμασε, εξέφρασε, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει».

«Ως βουλευτής, θα “τρέξω με χίλια” αυτό το project. Αναλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία για την ανάπτυξη -όχι μόνον της περιοχής της Τούμπας- αλλά για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε. Κατέληξε δηλώνοντας διπλά χαρούμενος και υπερήφανος, καθώς ήταν αυτός που «ως, υπουργός αναπληρωτής Χωροταξίας, εισήγαγε για πρώτη φορά ως το βασικό πολεοδομικό εργαλείο σχεδιασμού της χώρας τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, το οποία μαζί, βέβαια, με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, δίνουν τη δυνατότητα ευελιξίας και ταχύτητας για την επίλυση προβλημάτων σε κάθε περιοχή που γίνεται μια μεγάλη επένδυση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακριβώς όπως επιχειρείται να γίνει στο στάδιο της Τούμπας».

Χαιρέτισε την προσπάθεια ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ευχήθηκε η επόμενη διοίκηση να κόψει την κορδέλα.

Επιφυλάξεις για το Ειδικό Χωρικό και για τις δομές πέριξ του γηπέδου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Και τώρα ο λόγος στο υπουργείο


Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση ανάπλασης του γηπέδου της Τούμπας ως ένα έργο που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Θεσσαλονίκης και στην προσέλκυση σημαντικών διοργανώσεων που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Στο αίτημα του ΠΑΟΚ προτείνεται η περιοχή παρέμβασης να περικλείεται από τις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Διογένους και Παπαηλιάκη, προκειμένου μέσω του ΕΧΣ να επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη των σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου.

Πλέον ο ΠΑΟΚ πρόκειται να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες για τη συγκρότηση του φακέλου προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την κατάθεσή του προς το αρμόδιο υπουργείο.